Betaalbare energiebesparing voor iedereen

Gepubliceerd op 18 juni 2021


Mohammed El Menhali en 4 jongeren uit de wijk namen provinciebestuurder Berend Potjer mee door de Schilderswijk. Als projectleider van de maatschappelijke organisatie Just For You leidt Mohammed de jongeren op tot energiecoach voor buurtbewoners. Als energiecoach gaan de jongeren de wijk in om buurtbewoners te helpen om te besparen op hun energiegebruik en -kosten. Dit is een van de wijkprojecten van Zuid-Holland en energie gedeputeerde Potjer ging langs bij de Schilderswijk om kennis te maken en te horen hoe de jongeren aan de slag zijn met energietransitie.

Goed voor klimaat en je energierekening

Het doel van Mohammed El Menhali’s Just For You is mensen bewust te maken dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. Hij licht toe: "Goed voor de portemonnee, want door te besparen heb je een lagere energierekening. Ook goed voor het klimaat, zo kan iedereen een steentje bijdragen." Gedeputeerde Potjer kan dat alleen maar onderschrijven: “De energietransitie is er van en voor iedereen. Alle huishoudens krijgen er mee te maken. Juist voor mensen met lagere inkomens is het interessant om energie en kosten te besparen. De energiecoaches van Just For You helpen de bewoners met concrete adviezen op gang.”

Project ‘Just For You’

Just For You is als maatschappelijke organisatie betrokken bij maatschappelijke uitdagingen in stadsdelen van Den Haag. De provincie heeft de opleiding en begeleiding van energiecoaches financieel mede mogelijk gemaakt. Tot nu toe zijn er 14 coaches opgeleid, is er met 130 huishoudens samengewerkt en per huis zijn gemiddeld 16 maatregelen getroffen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van led-verlichting, een douche-timer of radiatorfolie. De energiecoaches gaan samen met Mohammed bij buurtbewoners langs om te praten over de energietransitie, een beter inzicht te krijgen in wat zij zelf kunnen doen en energiebesparende maatregelen te nemen.

Steun in de rug

Onder andere met de subsidieregeling Lokale Initiatieven ondersteunt de provincie initiatieven zoals Just For You. Bekijk meer informatie over inclusieve energietransitie.