Kinderen adviseren provincie over inrichting gezonde wijken

Gepubliceerd op 9 juni 2021


Kinderen van 6 basisscholen in Leiderdorp, Dordrecht en Rotterdam denken mee met de provincie over de inrichting van gezonde wijken. Betekent dat meer groen, of juist meer speeltuinen of toch iets heel anders? In Leiderdorp geven de leerlingen van groep 8b en groep 7a van basisschool PCB Kastanje hierover hun advies.

Gezondheidsverschillen tussen wijken

Gezondheid is een groot goed. Om die reden wil de provincie, samen met gemeenten, werken aan een leefomgeving die inwoners als gezond en prettig ervaren, die uitnodigt tot bewegen en beschermt tegen te veel hitte, water en lucht-, en milieuvervuiling. Corona heeft iedereen nog meer bewust gemaakt van het belang daarvan.

Op dit moment zijn er echter nog grote verschillen tussen wijken. Met behulp van ConsultingKids vraagt de provincie daarom aan kinderen wat er nodig is om hun straten, wijken en schoolpleinen gezonder te maken. Gedeputeerde Meindert Stolk (Gezond en Veilig): “Kinderen zijn de toekomst. Zij zijn de bewoners van de wijken die nu gebouwd worden. Bovendien hebben ze vaak creatieve ideeën. Wat vinden zij een gezonde wijk? Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar hun advies, en natuurlijk kijken we hoe we dat mee kunnen nemen in ons beleid.”

Verfrissende oplossingen voor volwassen vraagstukken

Kinderen zijn onbevooroordeeld en stellen vragen die wij als volwassenen niet durven stellen. Daardoor komen ze met verrassende ideeën. Geïnspireerd door hun ideeën, maakt ConsultingKids vervolgens een vertaling naar volwassen oplossingen voor beleid. Deze dinsdag ging klas 7a aan de slag. Een van de kinderen deelde over de dag: “Echt leuk dat we mogen meedenken over iets waar jullie niet goed uitkomen! Samen met alle spelletjes echt heel leuk!”


Meer informatie