Mag het een onsje meer zijn?
Versterking van de relatie met omliggend stedelijk gebied en meer aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit en sterkere betrokkenheid en inzet vanuit de provincie. Dat is in het kort de samenvatting van het Halfwegadvies ‘Mag het een onsje meer zijn’ over het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden Delfland. In dit advies van onafhankelijk adviseur Harm Veenenbos wordt voorgesteld om hier de komende jaren extra inspanningen voor te leveren. Dit om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen en gewenste ontwikkelingen te bevorderen. Op die manier zorgen we voor het versterken en behouden van Midden-Delfland, een bijzonder landschap dat zich naast de gemeente Midden-Delfland uitstrekt over 8 andere gemeenten.
In 2017 heeft de provincie Zuid-Holland Midden-Delfland voor een periode van 8 jaar aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap, met halverwege een provinciale Halfwegevaluatie. Deze evaluatie en de reacties hierop van de Landschapstafel en de provincie zijn nu gereed. Zowel de Landschapstafel als de provincie hebben grote waardering voor dit constructieve en kritische Halfwegadvies.
Positieve effecten van de aanwijzing tot Bijzonder Provinciaal Landschap
Voorzitter van de Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland Marja Bijsterveldt is positief over deze aanwijzing: “De Landschapstafel heeft deze aanwijzing als Bijzonder Provinciaal Landschap ervaren als steun, waardering en aanmoediging om ons samen in te zetten voor dit groene en waterrijke veenweidelandschap in het hart van het stedelijke gebied, met veel ruimte voor natuur, water en recreatie. Bij de aanwijzing zijn de voorgenomen activiteiten die we bij de start hebben bepaald grotendeels gerealiseerd. Ook is de afgelopen jaren geen ongewenste verstedelijking opgetreden en is de grondprijs verhoudingsgewijs laag gebleven. Dat is natuurlijk van groot belang voor het behoud van de agrarische identiteit van dit gebied. Alle reden dus om ons in de komende 4 jaar te blijven inzetten om het prachtige Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland te behouden én te verbeteren. Want we zijn er nog niet, zoals Harm Veenenbos aangeeft in zijn advies. Wat de Landschapstafel betreft mag het dus zeker een onsje meer zijn, en we hopen dan ook op extra inzet vanuit de provincie. Overigens heeft de provincie hiervoor al de eerste stappen gezet.”
Versterken stedelijke context en kwaliteitsborging
Volgens dit Halfwegadvies is van de bij de aanwijzing meegegeven ontwikkelopdracht ten aanzien van het versterken van de stedelijke context en het beter aansturen en borgen van de ruimtelijke kwaliteit nog veel verbetering mogelijk. Gedeputeerde Meindert Stolk: “Mooi om te zien dat de evaluatie een positief beeld schetst en een tegelijkertijd concrete handvatten biedt voor verdere versterking. Zowel de provincie als de Landschapstafel beseffen dat daarvoor een stevige inzet nodig is van mensen en middelen. Ook is er behoefte aan meer integraliteit en organisatiekracht. Kortom, er zijn kansen om van dit Bijzonder Provinciaal Landschap samen een succes te maken en die moeten we nog beter benutten. Gelukkig zien alle partijen dat en weten we waarvoor we het doen: een bijzonder gebied midden in de metropoolregio, de achtertuin van zo’n 2 miljoen inwoners. Daar gaan we de komende 4 jaar verder mee aan de slag.”
Vergroten toekomstbestendigheid en waarde
Zowel de Landschapstafel als de provincie willen dit Bijzonder Provinciaal Landschap, dat in het hart ligt van de steeds drukkere en dichter bevolkte Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) open en groen houden en nog toegankelijker, bekender en waardevoller maken voor de ruim 2 miljoen inwoners in en rond dit gebied. De komende jaren is hierbij de aandacht gericht op het bieden van toekomst aan duurzame landbouw, het versterken van de natuurwaarden en de ruimtelijke en recreatieve kwaliteit en het klimaatrobuuster maken van dit gebied. Hiervoor wordt nu op basis van de vorig jaar door de Landschapstafel vastgestelde visie een passend uitvoeringsprogramma ontwikkeld.
De leden van de Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland
De recreatie-, natuur- en landschapsgebieden van de gemeenten Midden-Delfland, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en het Westland onderdeel uit van dit Bijzonder Provinciaal Landschap. Al deze gemeenten maken deel uit van de Landschapstafel, samen met de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland, LTO Noord afdeling Delflands Groen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap en de Midden-Delfland Vereniging.