Het kabinet wil met een landelijke aanpak piekbelasting de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden versneld terugdringen. De publicatie van de aanpak piekbelasting moet agrariërs, die overwegen om te stoppen óf de stikstofuitstoot van hun bedrijf willen verminderen, meer duidelijkheid geven.
Bedrijven die momenteel veel stikstof uitstoten en dit fors weten te verminderen, zorgen voor minder stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden. Op deze manier kan de natuur herstellen en ontstaat op termijn ruimte voor vergunningverlening en grote maatschappelijke opgaven, zoals legalisatie van PAS-meldingen.
De aanpak piekbelasting is aanvullend op de bestaande provinciale en landelijke stikstofaanpak. De provincie wacht nog wel op het Rijk voor de verdere uitwerking van het instrumentarium dat nodig zal zijn om, naast de stikstofdoelen, ook de andere NPLG-doelen te behalen.
Bijdrage industrie en agrarische sector
De aanpak piekbelasting heeft betrekking op zowel industriële als agrarische bedrijven. Industriële bedrijven worden benaderd door het Rijk om samen met hen te bekijken wat er nodig is om de stikstofneerslag fors terug te brengen. Voor elke onderneming geldt namelijk een andere situatie. Dit geldt ook voor agrarische ondernemers. Voor agrarische ondernemers zijn meerdere scenario's denkbaar, bijvoorbeeld verduurzamen, overstappen naar een ander bedrijfstype, verplaatsen of stoppen met het bedrijf. De ondernemer maakt zelf een keuze en kan hierbij gebruik maken van ondersteunende regelingen en persoonlijke begeleiding.
Stoppersregeling Lbv-plus
Agrarische ondernemers kunnen met de AERIUS Check anoniem invullen wat de stikstofneerslag van de bedrijfslocatie is en berekenen of zij gebruik kunnen maken van de beëindigingsregeling Lbv-plus. In Zuid-Holland zijn voornamelijk kleine en middelgrote agrarische ondernemingen gevestigd. Om die reden is de verwachting dat slechts enkele agrarische ondernemers voor de Lbv-plus regeling in aanmerking komen.
Geen Lbv-plus, wel stikstofuitstoot verminderen of stoppen
Agrarische ondernemers die niet onder de aanpak piekbelasting vallen, maar wel de stikstofuitstoot door bedrijfsactiviteiten willen verminderen of stoppen, kunnen zich oriënteren op andere regelingen, zoals de Lbv-regeling en subsidieregelingen voor verduurzaming. Meer informatie over landelijke regelingen is beschikbaar op de website van RVO, of neem telefonisch contact op met een adviseur van RVO: 0880424242.
Waarvoor kunt u terecht bij de provincie?
Agrarische ondernemers die hun stikstofuitstoot willen verminderen of willen stoppen, maar geen gebruik kunnen maken van de rijksregelingen kunnen ook contact opnemen met provincie Zuid-Holland voor een persoonlijk gesprek via het emailadres grondzaken@pzh.nl. Meer informatie vindt u op de pagina Landbouwloket op de website van de provincie.
Meer informatie

Uitkijkpunt in duingebied Meijendel, met uitzicht op Den Haag en Scheveningen