Een kustprovincie heeft groot belang bij een gezonde Noordzee, waar we energie en voedsel vandaan halen, waar we recreëren en natuur ervaren, waar veel economische en innovatieve activiteit plaatsvindt.
De provincie Zuid-Holland stimuleert samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden die de overgang naar een duurzame en digitale economie versnellen. De provincie was daarom weer trotse partner van de Ocean & North Sea Summit, waar allerlei partijen die belang hebben bij de Noordzee samenkomen om kennis uit te wisselen, voortgang te delen en nieuwe innovatieve projecten op te starten.
Want al is de Noordzee niet één van de provinciale verantwoordelijkheden, er zijn wel veel raakvlakken. Collega's van de provincie waren aanwezig om hun kennis te verdiepen, te netwerken en raakvlakken te zoeken. Er liggen kansen op het gebied van eiwittransitie, de productie van duurzame energie, de toenemende rol van digitalisering en de samenhang tussen biodiversiteit, natuurbehoud en een fijne leefomgeving.
Kansen voor eiwittransitie
De eiwittransitie vraagt van ons dat we eiwitten, een zeer belangrijke voedingsstof, op een meer duurzame manier gaan produceren en consumeren. Nu halen we die nog voor het grootste deel uit vlees, waarvoor veel land, water en veevoer nodig is, terwijl de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tot wel 60 keer hoger ligt dan bij plantaardige eiwitten.
Tijdens de summit komen de kansen die zeewier biedt uitgebreid aan bod. Dit gewas is niet alleen een bron van voedzame eiwitten, het bevat ook een verdikkingsmiddel dat al volop in voeding én industriële toepassingen wordt gebruikt. Bijmengen ervan in veevoer vermindert de uitstoot van methaan door de dieren en helpt zo de druk op milieu en klimaat van veehouderijen te verminderen. Bovendien kan het kweken van zeewier in de Noordzee bijdragen aan de biodiversiteit én aan vermindering van stikstof. In de toekomst zou het zomaar kunnen zijn dat visserijen en zeewierkwekers de handen in elkaar slaan om het aantal vissen in zee op peil te houden.
Bronnen van duurzame energie
Wanneer we aan energie van zee denken, zijn de windmolenparken vaak het eerste wat in gedachten komt. Naast wind, kunnen echter ook de zon en de golven ingezet worden om duurzaam energie op te wekken. Zo zorg je ervoor dat je de hele dag energie-aanbod hebt en minder terug moet vallen op opgeslagen energie of energie uit fossiele brandstoffen.
Omdat de Noordzee de drukste zee ter wereld is, moeten we er ook rekening mee houden dat de ruimte beperkt is. Daarom is het belangrijk dat we in het veelzijdig gebruik samen optrekken en bijvoorbeeld dezelfde energie-infrastructuur gebruiken.
Zuid-Holland als stille kracht
Ton Jonker, directeur economie bij de provincie, had de eer om de interessante dag samen met Suzan Vellekoop, 'Dutch Wavemaker' en projectcoördinator bij Hortimare, af te sluiten. Oud en jong samen op het podium, in gesprek over hoe de ideale Noordzee er voor hen uit zou zien. Ton geeft aan dat de provincie dan wel geen rechtstreekse verantwoordelijkheid over de zee heeft, maar wel steeds meer verbanden ziet tussen de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan en wat er op zee gebeurt. Zo zou de Noordzee een deel van het antwoord kunnen zijn voor het grote gebrek aan ruimte in Zuid-Holland. We kunnen daarbij denken aan het opwekken van duurzame energie, voeding uit zee en het samenspel van een gezonde zee met gezonde natuur en lucht aan land.
Ook Suzan ziet grote kansen in de Noordzee om een antwoord te bieden op maatschappelijke vraagstukken, maar vraagt zich af hoe we ervoor kunnen zorgen dat innovaties breed en sneller worden toegepast. “Zie de provincie als de stille kracht op de achtergrond.” antwoordt Ton: “We zijn de verbinder die partijen bij elkaar brengt om samen goede dingen te doen. Zo zijn we mede-initiatiefnemer van onder meer Campus@Sea in Scheveningen, een innovatiehub gericht op het duurzaam en meervoudig gebruik van de Noordzee. Ook subsidiëren we initiatieven als North Sea Farmers, de netwerkorganisatie die de kansen van zeewier in de Noordzee verkent en Oceans of Energy, dat zonneparken op zee ontwikkelt. Innovaties als deze helpen een toekomst te creëren waarin alle inwoners in Zuid-Holland een gezond en gelukkig leven kunnen leiden.”
Suzan en Ton hadden nog lang kunnen doorpraten, maar het is Marcelien Bos-de Koning van de organisatie die concludeert: “De ideale Noordzee bestaat misschien niet, maar iedereen wil wel bijdragen aan een gebalanceerde Noordzee.”