Op korte termijn plaatst de gemeente Rotterdam een schip voor 1.500 vergunninghouders voor een periode van ten minste anderhalf jaar. Vergunninghouders zijn vluchtelingen die een asieltraject hebben doorlopen en een verblijfsvergunning hebben gekregen. Door de bijdrage van Rotterdam wordt voor provincie Zuid-Holland voldaan aan de oproep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om in iedere provincie een doorstroomlocatie te realiseren voor vergunninghouders om zo de druk op de asielopvang te verlichten.
Met de plekken voor vergunninghouders in Rotterdam kunnen ook vergunninghouders die uiteindelijk in de regiogemeenten worden gehuisvest in de buurt worden opgevangen, wat het huisvesten en de inburgering in de regiogemeenten vergemakkelijkt. De provincie waardeert de inzet van gemeente Rotterdam. Een verzoek van de gemeente Rotterdam was om een deel van de provinciegrond nu niet te bestemmen voor een azielzoekerscentrum (azc), omdat Rotterdam nu heeft voorzien in opvangplekken. Voor de duur van die opvangplekken is de provincie daarmee akkoord.
De 50 gemeenten in Zuid-Holland leveren een grote bijdrage aan de landelijke vraag naar huisvesting van vergunninghouders. Op verzoek van de ministers van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en van Justitie en Veiligheid hebben de gemeenten eind vorig jaar zelfs 130% van de wettelijke taakstelling gehaald.
Asielopvang
Naast de huisvesting van vergunninghouders ligt er ook een uitdaging om asielzoekers een plek te bieden. Dit jaar worden zo'n 75.000 asielzoekers verwacht in Nederland waarvan een kwart, 19.097 asielzoekers, in Zuid-Holland geplaatst zou moeten worden. Tegen die verdeelsleutel - een kwart van alle Nederlanders woont in Zuid-Holland, dus een kwart van de asielzoekers moet hier gehuisvest worden - heeft Zuid-Holland al eerder bezwaar gemaakt. De verdeelsleutel zou wat Zuid-Holland betreft ook rekening moeten houden met de bovenmatige prestatie in de huisvesting van vergunninghouders en ook het grote aandeel Oekraïners dat een plek in Zuid-Holland heeft gevonden. Bovendien is de ruimte in Zuid-Holland schaars en is de provincie al de meest dichtbevolkte van Nederland.
Zuid-Holland blijft aan de slag met de opvang van asielzoekers, maar geeft wel de winstwaarschuwing af dat een aantal van 19.097 asielzoekers moeilijk te realiseren zal zijn. Ook de 1.500 nieuwe opvangplaatsen voor vergunninghouders dragen bij aan verlichting van de druk op de asielopvang omdat deze vergunninghouders niet meer in een asielzoekerscentrum verblijven.