Wat gebeurde er voordat het nieuws was?

Gepubliceerd op 12 maart 2019Als lezer of als journalist in 1 oogopslag zien welke politieke stukken er ten grondslag liggen aan een lokaal of regionaal nieuwsbericht? Dat kan nu met de tool 'Voordat het nieuws was'.

Voordat het nieuws was is een eenvoudig te gebruiken browser-plugin, die lezers van een online nieuwsartikel de politieke oorsprong uit gemeenten en Provinciale Staten toont van het bericht dat ze aan het lezen zijn. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart, is de eerste versie van de applicatie maandag 11 maart als beta gelanceerd op het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag.

Transparant

“Voordat het nieuws was maakt het lokale nieuws transparanter door direct en op een heel toegankelijke manier de politieke voorgeschiedenis van een onderwerp te tonen”, zegt Wilma Haan, directeur van Open State Foundation. “Dat is heel handig voor de geïnteresseerde lezer, de journalist of de beleidsmaker. En het bevordert de transparantie, waarmee het een wapen is tegen politiek nepnieuws.”

Voordat het nieuws is bedacht en ontwikkeld door Oberon, dat met het idee afgelopen december winnaar was van de App-challenge Open Stateninformatie van Open State Foundation en de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Limburg, Flevoland en Utrecht. Oberon kreeg daarbij van het ministerie van Binnenlandse Zaken een ontwikkelbudget van €30.000.

Richard de Boer, managing partner van Oberon: “Politici en ambtenaren in de provinciale en lokale politiek doen belangrijk werk. Bij burgers is hier vaak maar weinig van bekend. De app daagt de burger uit om zich verder in de politieke discussie te verdiepen.”

Beschikbaar bij 11 nieuwssites

Als de plugin is geïnstalleerd, worden naast het nieuwsartikel op een landelijke of regionale nieuwssite in een extra venster de beschikbare beleidsstukken getoond die over hetzelfde onderwerp gaan. Voordat het nieuws was is op het moment van lanceren in beta beschikbaar op 11 ondersteunde nieuwssites (NOS, Noordhollands Dagblad, AD.nl, Omroep West, RTV Utrecht, De Stentor, Leidsch Dagblad, De Limburger, 1Limburg, Omroep Flevoland en Het Parool).

Op dit moment maakt de app gebruik van de stukken van 110 gemeenten en 5 provincies, die mede door Open State Foundation doorzoekbaar zijn gemaakt en beschikbaar gesteld als open data op de platformen Open Raadsinformatie en Open Stateninformatie.

Momenteel is van de app een beta versie beschikbaar. Er wordt hard gewerkt om de app verder te ontwikkelen.


Volg @zuid_holland op Twitter