Maatwerk bij burgemeestersbenoemingen Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude

Gepubliceerd op 26 maart 2020Maatwerk, zorgvuldigheid en overleg. Dat zijn de 3 sleutelwoorden bij de burgemeestersbenoemingen in Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude. Aldus Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland die zich hierbij baseert op adviezen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Op dit moment lopen 3 procedures voor burgemeestersbenoemingen in Zuid-Holland. In Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude. Volgens planning moet de nieuwe burgemeester van Den Haag op 1 juli beginnen, in Zoetermeer op 1 oktober en in Zoeterwoude op 7 oktober.

Fysiek overleg

“Gesprekken met kandidaten vereisen fysiek overleg, zo heeft de wetgever bepaald. Enerzijds om een volledig beeld van kandidaten te krijgen, anderzijds omdat de vertrouwelijkheid van die gesprekken zich niet lenen voor een digitale opzet”, aldus Smit. “Met inachtneming van de richtlijnen van het kabinet om minimaal anderhalve meter afstand te houden van elkaar, kan ik die gesprekken binnenkort gewoon voeren.”

Vertrouwenscommissies

De commissaris maakt vervolgens per gemeente een selectie van kandidaten die in gesprek gaan met de vertrouwenscommissie. Deze commissie bestaat uit raadsleden van de betreffende gemeente. “Ook voor de gesprekken tussen kandidaten en de vertrouwenscommissie geldt dat fysiek overleg nodig is. De coronamaatregelen kunnen hierbij een belemmering vormen. Om die reden zijn we met de vertrouwenscommissies van Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude in overleg hoe dit kan worden vormgegeven en hoe we de planning en procedure kunnen inrichten. Dit vereist maatwerk, zorgvuldigheid en overleg”, aldus Smit.

Smit wil nog niet speculeren over de eventuele gevolgen voor Den Haag waar de datum van 1 juli snel dichterbij komt. “Eerst met de vertrouwenscommissie in overleg en bepalen wat wijsheid is. Vanuit het gezamenlijke belang dat sterk openbaar bestuur, zeker in deze tijden, voorop staat.”