Gouda’s Steinse Groen nóg groener

Gepubliceerd op 19 maart 2021


Steinse Groen, het recreatiegebied bij Gouda Goverwelle en een belangrijke schakel van een groter natuurgebied, is een stuk groener geworden. Met onder andere ijsvogelwanden en natuurvriendelijke oevers is de natuurkwaliteit van Steinse Groen vergroot. Wethouder Hilde Nieze onthulde samen met gedeputeerde Berend Potjer en voorzitter Stuurgroep Gouwe Wiericke Christiaan van der Kamp de informatieborden op locatie.

Met deze impuls in de natuur wordt het recreatiegebied Steinse Groen ook een belangrijk verbindingsstuk in de natuurzone die door de provincie gaat lopen. Die zone, het Natuurnetwerk Nederland (NNN), is erg belangrijk voor dieren die een groot aaneengesloten leefgebied nodig hebben om te jagen en te zwerven, zoals de otter en de bever.

Goed voor natuur en bezoekers

Gedeputeerde Berend Potjer (Natuur): “De otter kan niet wachten tot er een veilige natuurzone is: hij maakt al gebruik van onderdoorgangen onder de A12 bij Bodegraven. Via natuurgebied Oukoop-Broekvelden kan de otter nu ook veilig en beschut in Steinse Groen komen en pendelen tussen de Reeuwijkse Plassen en Krimpenerwaard. Kortom, goed voor de natuur en goed voor inwoners en bezoekers die van de natuur willen genieten.”

Meer natuur

Om meer ruimte te bieden aan dieren en aan bijzondere planten, zijn er drie wanden geplaatst waar ijsvogels kunnen nestelen. Langs drie sloten zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd en bij de Tiendweg ligt er nu een houten trapje/loopplank in de sloot, zodat dieren makkelijk in en uit het water kunnen klimmen. Dit voorjaar worden verschillende plekken ingezaaid met planten en bloemen die hier van nature thuishoren. Ook worden er dan ‘broeihopen’ aangelegd, waar ringslangen hun eieren in leggen.

Natuurnetwerk

Steinse Groen is één van de projecten van de Stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke. De Stuurgroep, met daarin gemeenten en waterschappen, zorgt in opdracht van de provincie voor de aanleg van het deel van het Natuurnetwerk Nederland van Gouda via de Reeuwijkse Plassen tot de Nieuwkoopse Plassen. De provincie financiert de aanleg van nieuwe natuur.