Jaap Smit onthult reconstructie Romeinse mozaïekvloer in Archeon

Gepubliceerd op 10 mei 2019In Archeon in Alphen aan den Rijn is een prachtige mozaïekvloer uit de Romeinse tijd te bewonderen. De gereconstueerde vloer werd onthuld door de Commissaris van de Koning Jaap Smit, in bijzijn van burgemeester Liesbeth Spies, wethouder Kees van Velzen van de gemeente Alphen aan den Rijn en directeur Hans Thuis van het Thermenmuseum uit Heerlen.

Jaap Smit: "Recent onthulden we een Romeinse Vogelschaal uit Rijnsburg. En bij de aanleg van de RijnlandRoute een Romeinse weg en nederzetting in Katwijk. En nu mag ik de reconstructie van een mozaïekvloer van een Romeins badhuis onthullen. De grens van het Romeinse rijk, de Limes, liep precies hier. Veel ligt onder de grond en soms wordt het prachtig zichtbaar. We hopen dat de Limes in 2021 wordt toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.”

Het gaat om een prachtige reconstructie van een Coriovallum. Dit is een visgraatvloer met deels mozaïek versiering, zoals de Romeinen dat destijds in Nederland bouwden, naar voorbeeld van het 2000 jaar oude en authentieke Romeinse Badhuis in het Thermenmuseum te Heerlen.
De vloer is een geschenk van de Vereniging Vrienden van Archeon aan het jubilerende Archeon Museumpark en is bewonderen in het Romeins badhuis.

Noordgrens Romeinse Rijk: de Limes

In Zuid-holland zijn veel restanten teruggevonden van het leven in de Romeinse tijd. De Romeinse noordgrens van het rijk, de zogenoemde Limes, liep dwars door onze provincie. De concentratie van activiteit rond de grens heeft een rijkdom aan archeologisch materiaal in de bodem achtergelaten. Door de samenstelling van de Zuid-Hollandse bodem is veel daarvan bewaard gebleven. De Limes is een van de Zuid-Hollandse erfgoedlijnen. Zo maken we met onze partners het verleden beleefbaar, zodat er zoveel mogelijk mensen van kunnen genieten.


Volg @zuid_holland op Twitter