Bevrijdingsdag 2021: kunst in vrijheid

Gepubliceerd op 5 mei 2021


Op Bevrijdingsdag vieren en koesteren we onze vrijheid. In een tijd waarin onze vrijheid de nodige beperkingen kent is kunst voor veel mensen een manier om aan de werkelijkheid te ontsnappen, even vrij te zijn. Door kunst te maken of juist door je erdoor te laten inspireren. In dit jaar, waarin wij gastprovincie zijn voor de 4 en 5 mei viering, is de koppeling tussen vrijheid en kunst dus snel gelegd.

Hoe ziet vrijheid eruit als je het in kunst uitbeeldt?

Met deze specifieke vraag én een bouwschutting bij ons provinciehuis als blanco canvas is een dertiental kunstenaars aan de slag gegaan. Deze zogeheten ‘graffiti jam’ staat volledig in het teken van vrijheid, diversiteit en inclusiviteit. Waarbij de kunstenaars hun beeld en gevoel bij deze thema’s hebben vertaald naar de meest uiteenlopende kunstwerken. Commissaris van de koning Jaap Smit ging daarna in gesprek met één van de kunstenaars. Wat betekent vrijheid voor hem en hoe zien we dat terug in de kunstwerken?

Bevrijdingsdag 2021

Het Vrijheidsvuur is traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei opgehaald in Wageningen. Het vuur komt ‘s middags aan bij de verschillende bevrijdingsfestivals, waar het tegelijkertijd wordt ontstoken. In Den Haag gebeurt dat bij het Kunstmuseum door minister-president Mark Rutte. Met de nationale start van Bevrijdingsdag in Den Haag is de stad het middelpunt van alle landelijke activiteiten op 5 mei.

Vanuit het Kunstmuseum in Den Haag vindt de 5 mei-lezing plaats door bondskanselier Angela Merkel, via een live-verbinding vanuit Berlijn. Na afloop gaan zij en de minister-president in gesprek met studenten over vrijheid, waarna de minister-president het Bevrijdingsvuur ontsteekt als startsein voor de online Bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land.

Activiteiten

Ondanks de coronamaatregelen zijn er vandaag tal van activiteiten waarmee we de vrijheid vieren. Schuif aan bij het online Bevrijdingsfestival in Den Haag of kijk naar de indringende docu ‘Na 75 jaar vrijheid’ waarin we je meenemen in een zoektocht naar vrijheid in onze provincie. Een compleet overzicht van alle activiteiten vanuit het Nationaal comité 4 en 5 mei vind je op de website: www.zuid-holland.nl/actueel/na75jaarvrijheid/activiteiten-rondom-75-jaar-vrijheid/.


Bevrijdingsdag 2021: kunst in vrijheid

Documentaire ‘Na 75 jaar vrijheid’