Lancering Canon van Zuid-Holland, erfgoed in de spotlights - Reageren

Gepubliceerd op 28 november 2018De vernieuwde Canon van Zuid-Holland staat live! Een prachtig overzicht van Zuid-Hollands erfgoed. Op 28 november heeft gedeputeerde voor Zuid-Holland Rik Janssen samen met Hubert Slings (directeur entoen.nu) de vernieuwde Canonpagina gelanceerd tijdens een netwerkbijeenkomst over de digitalisering van cultureel erfgoed in Zuid-Holland. De bijeenkomst vond plaats in het Mauritshuis in Den Haag.

Het vernieuwde digitale platform is onderdeel van het programma Digitalisering Cultureel Erfgoed Zuid-Holland. Met dit programma stimuleert de provincie, samen met Prins Bernhard Cultuurfonds (afdeling Zuid-Holland) en Erfgoedhuis Zuid-Holland, collectie beherende erfgoedinstellingen hun collecties digitaal te ontsluiten en te promoten. De provincie stelt hiervoor in 2018 en in 2019 € 150.000 per jaar beschikbaar.

Rik Janssen: “Cultureel erfgoed is ons maatschappelijk kapitaal, ons collectieve geheugen. Het is een onschatbare bron van kennis, creativiteit en identiteit. Door digitalisering vergroten we de publieke toegankelijkheid en de maatschappelijke waarde van erfgoed. Zo wordt ons erfgoed voor iedereen toegankelijk en geven we het een waardevolle toekomst.”

Digitale snelweg

Tijdens de netwerkbijeenkomst werden met 3 instellingen ervaringen gedeeld over gevolgde digitaliseringscursussen en over de ontplooide promotionele activiteiten. Maar ook over de besteding van de financiële bijdragen (ontvangen uit het Themafonds Digitalisering) en/of hun nieuwe eigen afgeleide Canonpagina. Na de pauze presenteerde Erfgoedhuis Zuid-Holland de activiteiten en resultaten van het steunpunt in 2018. Maar liefst 15 cursussen en twee netwerkbijeenkomsten werden georganiseerd, waaraan circa 140 instellingen hebben deelgenomen. Geïnteresseerden kunnen zich ook komend jaar inschrijven voor diverse cursussen. Binnenkort wordt er weer een aantal nieuwe cursussen toegevoegd. Het Prins Bernhard Cultuurfonds presenteerde informatie over de themafondsen die zijn goedgekeurd. Er is nog € 200.000 beschikbaar voor komend jaar. Een oproep aan de achterban dus om nog meer aanvragen in te dienen.

Daarnaast presenteerde een drietal bedrijven de resultaten van hun succesvolle stappen op de digitale snelweg: VR beleving “Watersnoodramp door de bril van nu” (Streekmuseum Goeree-Overflakkee/Studio Maslow), Audioguide izi.TRAVEL en de App: Ontdek de schatten van Zuid-Holland Archeologica (EagleScience).

Subsidie en ondersteuning

Het programma Digitalisering Cultureel Erfgoed Zuid-Holland bestaat uit een Themafonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds (afdeling Zuid-Holland), een Steunpunt voor het vergroten en delen van (basis)kennis over erfgoedcollecties, ondersteund door Erfgoedhuis Zuid-Holland en het digitale platform de Canon van Zuid-Holland.

Door culturele erfgoedcollecties digitaal te ontsluiten en toegankelijk te maken voor een groot publiek blijft ons erfgoed ook voor de toekomst behouden.


Volg @zuid_holland op Twitter