Nieuwe bushaltes voor snelle busverbindingen in Drechtsteden en de Alblasserwaard

Gepubliceerd op 7 november 2018De regio’s Drechtsteden en de Alblasserwaard krijgen op 9 december 2018 een vernieuwd openbaar vervoernetwerk. Het gebied krijgt 3 nieuwe R-netlijnen en 4 HOV-lijnen waar Qbuzz met SnelBuzz gaat rijden.

Dit betekent niet alleen iets voor de dienstregeling en de bussen, ook de infrastructuur moet op verschillende plaatsen worden aangepast. Begin oktober selecteerde de provincie Zuid-Holland 3 aannemers die op dit moment werken aan het opwaarderen en aanleggen van 38 HOV/R-net bushaltes.

In totaal worden in de Drechtsteden 27 HOV/R-net haltes (13 locaties) aangepakt; in Alblasserdam, Papendrecht, Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht Baanhoek en bij het nieuwe overstappunt Oostendam. In de Alblasserwaard gaat het om 11 HOV haltes (5 locaties). Er komen nieuwe haltes bij Meerkerk N214/A27, langs de N214 bij Noordeloos, Bleskensgraaf en Molenaarsgraaf en bij de stations van Gorinchem en Sliedrecht. De werkzaamheden zijn aanbesteed in meerdere percelen, die uiteindelijk aan 3 aannemers zijn gegund. Mourik uit Groot-Ammers is aan de slag in de Alblasserwaard. Verheij Infra en W&J Molenaar nemen de haltes in de Drechtsteden voor hun rekening.

Binnen de gemeente Sliedrecht zijn reeds werkzaamheden gestart door KWS. In opdracht van de gemeente Sliedrecht en in samenwerking met de provincie Zuid-Holland wordt het kruispunt Sportlaan-N482 heringericht, hiermee verbetert de doorstroming van de bussen op dit kruispunt.

Meer comfort

De nieuwe HOV/R-net haltes bieden reizigers veel comfort. Zo zijn de zeer ruime bushokjes op veel locaties aan de voorzijde ook deels van glas, dit biedt reizigers extra beschutting bij slecht weer. Bij veel haltes worden overdekte fietsenstallingen en soms ook fietskluizen geplaatst en wordt de capaciteit voor het aantal fietsen fors uitgebreid. Waar deze nog nog niet staan komen digitale informatiepanelen met actuele reisinformatie.

Planning

Samen met de gemeenten en de aannemers zet de provincie zich in om zoveel mogelijk haltes vóór de start van de nieuwe dienstregeling op 9 december a.s. te realiseren. De overige haltes worden zo snel mogelijk na de introductie in gebruik gerealiseerd. Reizigers ondervinden van de werkzaamheden minimale overlast. Waar nodig worden, in overleg met Arriva en Qbuzz, tijdelijke haltes ingericht zodat de bussen overal gewoon kunnen halteren. De provincie informeert per locatie - samen met de gemeenten, aannemers en vervoerders – omwonenden en reizigers over de impact van de werkzaamheden.

R-net en SnelBuzz

R-net is hét keurmerk voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in de Randstad. De bussen rijden over snelle, doorgaande routes en stoppen in de regel minder vaak. Dit levert rijtijdwinst op, verkleint de kans op vertraging en leidt daardoor tot grotere betrouwbaarheid en meer reiscomfort. De bussen rijden frequent en zijn comfortabeler dan gewone bussen. De haltes bieden verder meer wachtcomfort en hebben digitale informatiepanelen waarop actuele vertrektijden staan. R-net is makkelijk te herkennen aan de rood-grijze uitstraling. Alle R-net bussen hebben snelle wifi, USB-poorten en opklaptafels. De andere HOV-lijnen (SnelBuzz) rijden met een lagere frequentie, of een lagere frequentie op bepaalde dagen of dagdelen, maar hebben verder alle voordelen van HOV.

Nieuwe dienstregeling per 9 december

Op de website van Qbuzz kunnen reizigers de nieuwe dienstregeling per 9 december 2018 raadplegen en kijken wat dit betekent voor hun reis: www.qbuzz.nl/dmg.


Volg @zuid_holland op Twitter