Rap op de fiets van Rijswijk naar Naaldwijk – en andersom

Gepubliceerd op 29 november 2018Veilig, snel en comfortabel van Rijswijk helemaal naar Naaldwijk fietsen: nu het fietspad daartussen vernieuwd is, kan dat. De provincie Zuid-Holland en gemeenten Rijswijk en Westland sloegen de handen ineen om het traject optimaal in te richten voor fietsers. Het is voor forenzen uit de omgeving nu aantrekkelijker om de auto te laten staan en met de fiets naar het werk te gaan.

De belangrijke regionale fietsroute langs de Middelbroekweg tussen Rijswijk en Naaldwijk was toe aan een opknapbeurt: op meerdere plekken lagen tegels los, waren voegen te breed en ontstonden er gevaarlijke situaties met kruisend verkeer. De provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rijswijk en Westland vonden het tijd voor actie. Samen knapten ze de ruim tien kilometer lange route op.

Comfort en veiligheid

Om het comfort te verbeteren, vervingen de provincie en de gemeente Westland op hun deel van het fietspad onlangs de tegels door betonplaten. “De voegen daarvan zijn netjes weggewerkt: het pad vormt nu één vlak geheel”, vertelt Michel van der Kooij, projectleider provincie Zuid-Holland. “Fietsers krijgen daardoor het comfort van asfalt, maar wij als beheerder ervaren niet de nadelen die asfalt zou hebben. Omdat we werken met losse platen, kunnen we makkelijk aanpassingen onder de grond doen. Bijvoorbeeld aan kabels en leidingen.”

Om de verkeersveiligheid te vergroten, werd op verschillende plekken het innovatieve systeem BikeScout aangelegd. Remco de Bruijn, beleidsmedewerker Verkeer & Vervoer gemeente Westland: “BikeScout detecteert overstekende fietsers vroeg en waarschuwt vervolgens verkeer dat een oversteekplaats nadert door middel van duurzame ledverlichting in het wegdek. Dit zorgt voor een veel veiligere situatie voor fietsers, met name in de vroege ochtend en de avond.”

De werkzaamheden aan het fietspad op de gedeeltes van de gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland zijn recent afgerond. Gemeente Rijswijk en de provincie Zuid-Holland werken nog aan de laatste stukken van het traject, naar verwachting zijn deze stukken eind 2019 gereed.

Samenwerkingspartijen

Niet alleen de gemeenten en de provincie droegen bij aan dit project; ook het Rijk en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag leverden een grote bijdrage. De financiering komt uit het programma Beter Benutten Vervolg, waarbinnen de partijen samenwerken.


Volg @zuid_holland op Twitter