Gedeputeerde Potjer geeft goede voorbeeld tijdens Natuurwerkdag

Gepubliceerd op 2 november 2019Gedeputeerde Berend Potjer heeft op zaterdag 2 november een perenboom geplant in Kinderdijk. Hij gaf op die manier het startsein voor de Zuid-Hollandse editie van de landelijke Natuurwerkdag 2019. Op 72 locaties verspreid over de provincie gingen vrijwilligers aan de slag voor het beschermen en behouden van natuur en landschap. In Zuid-Holland deden ruim 1.500 vrijwilligers mee.

“We zijn er trots op dat je in Zuid-Holland dit weekeinde op zoveel plekken aan de slag kunt in de natuur”, vertelt Potjer. “In dit dichtst bevolkte stuk van Nederland mogen we ons gelukkig prijzen met veel groen en water waar het fijn ontspannen en recreëren is. Helaas staat de ruimte voor groen en water in onze provincie onder druk door groei van de bevolking en ook door bijvoorbeeld klimaatverandering. We moeten daarom met elkaar extra goed voor de bestaande gebieden zorgen. Fijn om te zien dat zoveel vrijwilligers – volwassenen en kinderen – daaraan willen bijdragen.”

Het thema van deze negentiende editie van de Natuurwerkdag was ‘biodiversiteit’. In Kinderdijk maakten de vrijwilligers na de officiële opening onder meer een haag van takken waar vlinders, bijen en andere insecten beschutting kunnen vinden. Dat trekt ook weer andere dieren aan die bijvoorbeeld van insecten leven en heeft dus een positief effect op de biodiversiteit. Ook werden er nog meer fruitbomen geplant en er ging een groep aan de slag met het knotten van wilgen. Op andere plekken in Zuid-Holland hielpen vrijwilligers met het snoeien van bomen en struiken,
maakten ze sloten schoon of plaatsten ze bijenhotels.

Over de Natuurwerkdag

De Natuurwerkdag is een landelijk evenement dat jaarlijks op de eerste zaterdag in november plaatsvindt. Dit is het meest geschikte moment in het jaar voor zowel snoei werkzaamheden als voor het planten van bomen en struiken. De Zuid-Hollandse editie van de Natuurwerkdag wordt georganiseerd door De Groene Motor, het programma waarmee de provincie vrijwilligerswerk in het groen ondersteunt en stimuleert. De Groene Motor wordt mede gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij, heeft een zelfstandige positie en maakt organisatorisch deel uit van het Zuid-Hollands Landschap.


Officiële start van de Natuurwerkdag 2019 in Kinderdijk. Gedeputeerde Berend Potjer (midden) plant een perenboom.

Volg @zuid_holland op Twitter