Zuid-Holland en Bremen lanceren actieagenda voor samenwerking in ruimtevaart

Gepubliceerd op 21 november 2019Tijdens de Space Tech Expo Europe in Bremen, hebben Zuid-Holland en Bremen een actieagenda gelanceerd voor samenwerking in de ruimtevaart. Hierin staan acties om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken en thema’s waar de regio’s zich samen op gaan richten, bijvoorbeeld aardobservatie.

De agenda komt voort uit de afspraak die in maart is gemaakt. Toen vond de handelsmissie ruimtevaart naar Bremen plaats en werd in aanwezigheid van de Koning en Koningin een overeenkomst getekend om de samenwerking op het vlak van ruimtevaart tussen de regio’s Zuid-Holland en Bremen te versterken. Betrokken partijen zijn: SpaceNed, provincie Zuid-Holland, Aviaspace Bremen en de deelstaat Bremen.

Direct aan de slag

Bedrijven en kennisinstellingen uit beide spaceregio’s gingen direct aan de slag in 2 rondetafelgesprekken om samenwerkingsactiviteiten verder te verkennen en uit te werken. De een op het vlak van Virtual Reality / Augmented Reality (VR/AR) en de ander rondom lichtgewicht materialen, structuren en smart industry.

In de agenda staan samenwerkingsacties tot en met 2022 gericht op de gezamenlijke uitdagingen voor de spacesectoren beschreven. Het gaat onder meer over een handelsmissie van Bremen naar Zuid-Holland in 2020, gezamenlijke Research & Developmentprojecten en versterking van de business en research relaties. Thematisch richt de samenwerking zich onder meer op aardobservatie, lichtgewicht materialen en VR/AR in space toepassingen.

De actieagenda werd gepresenteerd door Hans-Georg Tschupke (Director of the Department Innovatie en Industrie bij het Ministerie van Economische Zaken van Bremen) en Wiebe Brandsma (directeur Economie en Samenleving bij de provincie Zuid-Holland) samen met Jeroen Rotteveel en Holger Oelze (de voorzitters van respectievelijk SpaceNed en Aviaspace).

Jeroen Rotteveel: "Een goede buur is beter dan een verre vriend; daarom is het zo logisch om de banden met Bremen aan de halen." Hans-Georg Tschupke voegt daaraan toe: "Dit gebeurt niet omdat de overheden dit zo graag willen; er zijn gemeenschappelijke belangen en er is enthousiasme bij de bedrijven en kennisinstellingen voor samenwerking."

Daarna was er ruimte voor wederzijdse kennismaking tussen bedrijven onderling of met kennisinstellingen tijdens de matchmaking Meet the Dutch. En onder het genot van Zuid-Hollandse stroopwafels en een borrel kon er ook informeel verder gesproken worden.


Volg @zuid_holland op Twitter