Cultuurprijs Zuid-Holland 2020 uitgereikt aan Elten Kiene

Gepubliceerd op 27 november 2020


Woordkunstenaar Elten Kiene (1984) heeft de Cultuurprijs Zuid-Holland 2020 van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangen. Commissaris van de Koning Jaap Smit en voorzitter van de Prins Bernard Cultuurfonds afdeling Zuid-Holland, reikte de prijs uit in het Provinciehuis Zuid-Holland. Van de prijsuitreiking zijn filmpjes gemaakt die zijn te zien op de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Prijsuitreiking

Elten Kiene is gekozen tot winnaar, omdat hij erin slaagt literaire programma’s voor een breed publiek toegankelijk te maken en omdat hij (jonge) poëzieperformers succesvol begeleidt. Deze talenten werden prachtig belicht tijdens de uitreiking, waarbij Jennifer Muntslag zorgde voor rake interviews met juryvoorzitter Jelle Reumer en voorzitter Jaap Smit. De jonge spoken word artist Swendeline Ersilia zorgde voor een indringende performance, waarna Elten de Cultuurprijs Zuid-Holland 2020 ontving uit handen van voorzitter Jaap Smit. Aan de prijs is een geldbedrag van €15.000,- verbonden en een trofee gemaakt door kunstenaar David Derksen.

De filmclips van de prijsuitreiking zijn te bekijken op de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daar is ook een uniek videoportret te zien over Elten Kiene, gemaakt door Stacii Samidin. Tevens is het juryrapport te lezen op de website.

Jury

De jury van de Cultuurprijs Zuid-Holland 2020 bestond uit Jelle Reumer (voorzitter, hoogleraar Vertebrate Paleontology), Ranti Tjan (directeur Sundaymorning@ekwc), Anne Vegter (dichter, schrijver en voorzitter Akademie van Kunsten), Soraya Putman (subsidieconsulent Fonds Podiumkunsten) en Bertram Mourits (hoofd collecties Literatuurmuseum).

Over de Cultuurprijs Zuid-Holland

De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt sinds 2016 uitgereikt en gaat elke twee jaar naar een in Zuid-Holland gevestigde of daar werkzame laureaat die uitblinkt in een werkterrein van het Prins Bernhard Cultuurfonds in de provincie Zuid-Holland. Eerdere winnaars van de Cultuurprijs Zuid-Holland zijn Rachelle Eerhart (natuur, 2016) en Tom Hazenberg (mobiel erfgoed, 2018).

Festival van de Toekomst

Wil je Elten Kiene zelf live keer in actie zien? Dat kan op 11 februari 2021! Dan mogen wij Elten Kiene verwelkomen op Festival van de Toekomst, hij zal het festival op geheel eigen creatieve wijze afsluiten.