Kinderen en bestuurder beklimmen zonnedak Haagse Abeel- en Valkenbos-school

Gepubliceerd op 18 november 2020


Energie gedeputeerde Berend Potjer opende dinsdag 17 november samen met een groepje kinderen officieel het zonnedak van de Haagse Abeel- en Valkenbos-school. Zij klommen de 3 delen van het dak op om een kijkje te nemen. Daar liggen 240 zonnepanelen, die sinds de zomer lokaal duurzame stroom opwekken. 50 huishoudens hebben hierin mee geïnvesteerd, wat neerkomt op een kleine 5 panelen per huishouden.

Schoolvoorbeeld

"Fantastisch dit te zien: het concrete resultaat van een slimme samenwerking tussen alle partijen", vindt de gedeputeerde. Potjer: "Ons doel is zoveel mogelijk zonnepanelen op zoveel mogelijk Zuid-Hollandse daken te krijgen. Dit is letterlijk een schoolvoorbeeld. Samen met de gemeente Den Haag, de energie coöperatie Haagse Stroom, De Abeel- en Valkenbosschool en inwoners laten we zien dat het haalbaar is. Weer een stap in de Haagse energietransitie."

Samenwerking tussen veel partijen

De twee Haagse basisscholen hadden hun gezamenlijke dak ter beschikking gesteld om lokaal duurzame stroom op te kunnen wekken. Omwonenden hebben daar via de lokale energiecoöperatie Haagse Stroom en met subsidie uit het potje ‘Lokale Initiatieven’ van de provincie 240 zonnepanelen geplaatst. De zonne-energie gaat naar de gemeente Den Haag. Een mooie samenwerking dus met veel partijen.

Haagse Stroom

Energiecoöperatie Haagse Stroom werkt aan de energietransitie door groene en lokale stroom op te wekken en lokaal te leveren en zo de Haagse regio nóg duurzamer te maken. Haagse stroom levert sinds 2 jaar groene stroom voor 10% van de stroombehoefte van de gemeente Den Haag. Hannah Witteveen van Haagse Stroom: "Na dit eerste dak zitten we niet stil. Momenteel kunnen mensen zich inschrijven voor het dak van de Oranjesporthal in de Schilderswijk. En er zitten ook in andere delen van Den Haag een flink aantal projecten in de pijplijn."

Zonnig Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland vindt het van groot belang dat we vooral eerst het stedelijk gebied voorzien van zonnestroom, dicht bij de gebruikers, voordat we naar het buitengebied gaan kijken. Daarom is er sinds kort ook de subsidieregeling Zonnig Zuid-Holland voor dakeigenaren die hun dak beschikbaar willen stellen aan de buurt, of verstevigde constructies nodig hebben voor het opwekken van lokale groene stroom.