Dichtbij (t)huis werken in de Thuiswerkhub

Gepubliceerd op 11 november 2021


Door de aanhoudende pandemie is het advies om zo veel mogelijk thuis te werken. Maar thuiswerken is niet voor iedereen mogelijk, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van kinderen of het ontbreken van de juiste faciliteiten. Voor wie in Goeree-Overflakkee woont en in Rotterdam werkt, kan de nieuwste Thuiswerkhub in Middelharnis een oplossing zijn. “Daarmee skip je ook meteen de file voor de Haringvlietbrug”, zegt Arwin van der Vliet, oprichter van de hub in Handelsgebouw de Oostplaat.

Uit een snelstudie van de provincie bleek dat thuiswerkhubs grote kansen bieden voor werknemers, werkgevers en milieu in 18 Zuid-Hollandse gemeenten. Arwin van Handelsgebouw de Oostplaat in Middelharnis zag dit bericht voorbij komen en dacht: ‘hier moeten we iets mee doen!’

Thuiswerkhub oplossing voor fileleed

Handelsgebouw de Oostplaat ligt op een centrale plek in Middelharnis, wat onderdeel is van het eiland Goeree-Overflakkee. Arwin: “veel mensen rijden elke ochtend met de auto de Haringvlietbrug over om naar het werk te gaan. Daar vindt groot onderhoud plaats waardoor er elke ochtend flinke files ontstaan. Onze thuiswerkhub biedt hier een perfecte oplossing voor!” Met name ondernemers weten de ‘hub’ goed te vinden. Arwin: “Je kunt hier rustig werken en netwerken in een professionele omgeving met dezelfde faciliteiten als op kantoor.”

Duurzaam ondernemen

Arwin: “het afgelopen jaar is er flink geïnvesteerd om ons pand duurzaam te maken. Denk aan LED-verlichting in kantoorruimtes en het aanleggen van zonnepanelen en warmtepompen. Duurzaam ondernemen vinden wij dus belangrijk. De thuiswerkhub past daarom perfect in het plaatje! Minder files, minder CO2 uitstoot en dichtbij huis werken is een win-winsituatie voor zzp'er of werkgever en werknemer.”

Als tip voor anderen die nadenken over het oprichten van een thuiswerkhub zegt Arwin: “bij het inrichten van een thuiswerkhub moet je eigenlijk het idee hebben dat je op jouw professionele werkplek zit waar je je werk kunt uitvoeren zoals op de werkvloer – alleen dan dicht bij huis. Daarnaast moet je het voor een huurder aantrekkelijk maken met voldoende voorzieningen.”

Slimmer Reizen

Met de campagne Slimmer Reizen vroeg de provincie Zuid-Holland aan haar inwoners wat zij nodig hebben om slimmer te reizen. Hierop zijn 47 ideeën ingediend die eraan bijdragen dat Zuid-Holland ook na de coronacrisis goed bereikbaar blijft. Harm Horstman diende het idee van ‘de thuiswerkhub’ in, dat door juryleden van de TU Delft en de provincie Zuid-Holland zeer hoog werd gewaardeerd. Lees de studie naar de kansen van Thuiswerkhubs in Zuid-Holland.