Smart Shipping in Zuid-Holland publiekslieveling bij 13de uitreiking Computable Awards!

Gepubliceerd op 31 oktober 2018Smart Shipping in Zuid-Holland was dit jaar de publiekslieveling met de meeste stemmen bij de uitreiking van de Computable Awards. En daarmee is de 2de plaats behaald. De Computable Awards zijn de belangrijkste ICT-prijzen in Nederland. De winnaars werden op 30 oktober 2018 bekend gemaakt tijdens een spannende finale.

Juryrapport

De provincie Zuid-Holland werkt hard om de best bereikbare provincie van Europa te zijn. Door nieuwe technieken toe te passen wordt goederenvervoer over water efficiënter en daarmee aantrekkelijker gemaakt. Tegelijkertijd verbetert de doorstroming op (water)wegen en hoeven bruggen minder lang open, waardoor de wachttijd voor het overige verkeer afneemt.

Volgens de jury heeft de provincie Zuid-Holland laten zien hoe op vernieuwende maar ook praktische wijze diverse partners op de waterwegen bij elkaar zijn gebracht, om op basis van de verzamelde data een grotere voorspelbaarheid te realiseren en daardoor een betere doorstroming van het verkeer.

De stem van de markt bepaalde voor 50% de winnaar. De andere helft door de vakjury. Het Kindpakket (Gemeente Zuidhorn) heeft de Computable Award in de categorie ‘beste ICT project van het jaar bij de overheid’ gewonnen. Bekijk alle uitslagen van de Computable Awards.

Trots

“We zijn ontzettend trots op onze 2de plek èn dat we gekozen zijn als publieklieveling in de finale van de Computable Awards”, aldus gedeputeerden Rik Janssen en Floor Vermeulen, beiden aanwezig bij de uitreiking.

“In Zuid-Holland werken we er hard aan om de best bereikbare provincie van Europa te zijn. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze partners. Zonder hen hadden we hier nu niet gestaan. Ook een groot compliment aan onze medewerkers die zich hier dag in dag uit voor in zetten! Daarnaast willen wij iedereen bedanken die op ons gestemd heeft en ons gesteund heeft. En natuurlijk een welgemeende felicitatie voor de winnaar van de Computable Award.”

Smart Shipping in Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland wil optimaal gebruik maken van de beschikbare vaarwegen en havens en maakt daarom werk van ‘smart shipping’. Het gaat daarbij om slimme schepen, slimme logistiek en slimme infrastructuur. Zo onderzoekt de provincie of de eigen patrouilleschepen duurzamer gemaakt kunnen worden, en worden inspecties slimmer uitgevoerd door middel van informatie- en communicatietechnologie. Met behulp van sensoren aan de wal en op bruggen en sluizen kan de aankomsttijd van binnenvaartschepen tot op minuten nauwkeurig realtime worden aangegeven. Slimme bruggen communiceren met elkaar, waardoor over de gehele corridor de doorstroming voor alle verkeersdeelnemers optimaal is. Smart Shipping is een van de initiatieven dat laat zien waar het openstellen en (her)gebruiken van data toe kan leiden. Ook staat de provincie open voor marktpartijen die ervaring willen opdoen met autonoom afmeren. Door in te zetten op Smart Shipping, biedt Zuid-Holland nu al ruimte aan de binnenvaart van morgen. Wie weet varen we binnen 5 jaar autonoom!

Computable Awards

De Computable Awards zijn de belangrijkste ICT-prijzen in Nederland. Het project ‘Smart Shipping in Zuid-Holland’ scoorde hoog op onder meer toegevoegde waarde, complexiteit en innovatie. Zuid-Holland was met vier anderen genomineerd in de categorie ‘ICT-project van het jaar bij de overheid’.


Volg @zuid_holland op Twitter