Provincie helpt huurders en huiseigenaren die energie willen besparen of opwekken

Gepubliceerd op 31 oktober 2019


Schone energie en een fijne, energiezuinige woning moeten bereikbaar zijn voor iedereen. Daarom geeft de provincie inwoners die hun huis duurzaam willen maken een steuntje in de rug.

Veel mensen willen best stappen zetten om energie te besparen of zonnepanelen te plaatsen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Daarom vergoedt de provincie nu een advies op maat of een bijdrage aan de kosten voor isolatie of energiebesparing.

“Gedeputeerde Berend Potjer: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan schone energie en energiebesparing. Juist als je iets minder te besteden hebt is het prettig als je kunt besparen op je energierekening en je woning comfortabeler kunt maken. Daarom geven we als provincie graag een steuntje in de rug.”

De provincie heeft via de regeling ‘lokale initiatieven’ inmiddels meer dan 200 projecten van bewoners en organisaties ondersteund. Daarbij ging het altijd om samenwerkingsverbanden. Zo maakten 34 sportverenigingen en 32 VVE’s gebruik van de regeling om te isoleren of zonnepanelen te plaatsen en zijn er duurzame projecten in 60 wijken uitgevoerd. Dankzij de regeling zijn onder meer duizenden zonnepanelen geplaatst. Nu is de regeling voor het eerst ook beschikbaar voor individuele huiseigenaren en huurders.

Voorwaarden

Voor een advies op maat geldt een vergoeding tot €300. Voor andere maatregelen zoals isolatie stelt de provincie 75% van de kosten beschikbaar, met een maximum van €3.000. Het gaat om woningen tot € €200.000 (WOZ waarde) en huurwoningen met een huur tot €900. Je moet wel zelf in het huis wonen. Vanuit de subsidieregeling ‘lokale initiatieven’ is hiervoor €100.000 beschikbaar. Bekijk de uitgebreide voorwaarden en het aanvragen van bijdrage. Voor advies op maat kunt u terecht bij een energieloket in uw gemeente.

Bent u op zoek naar goede voorbeelden? De provincie doet 2 en 9 november 2019 mee aan de duurzame huizenroute. Kijk welke duurzame huizen in uw buurt meedoen en meld u aan om een kijkje te nemen!