Provinciehuis kleurt blauw

Gepubliceerd op 23 oktober 2020


Zaterdagavond 24 oktober kleurt het provinciehuis in Zuid-Holland blauw voor de viering van het 75-jarig jubileum van de Verenigde Naties (VN). Diezelfde avond, om 23.00 uur start de Nacht van de nacht en gaan alle lichten, binnen en buiten het provinciehuis, uit.

Verenigde Naties

Met het uitlichten van het provinciehuis staan we stil bij het belang van de VN voor de wereld, voor Nederland en voor Zuid-Holland. De VN werd vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht met als missie het handhaven van internationale vrede, veiligheid en mensenrechten. De VN is de afgelopen 75 jaar van grote betekenis geweest voor hoe wij vandaag de dag in vrijheid kunnen leven. Uit dankbaarheid voor hun inzet en als felicitatie voor hun jubileum worden over de hele wereld gebouwen uitgelicht in het blauw, de kleur van de vrede.

Nederland kleurt blauw

Heel Nederland viert 75 jaar Verenigde Naties! Zo verlichten veel gemeenten historische gebouwen, (kerk)torens, standbeelden, straten, pleinen en fonteinen in VN-blauw! Bekende gebouwen die in de VN-kleur worden verlicht zijn: Eye Amsterdam, Van Nellefabriek in Rotterdam en Slot Loevestein in Gelderland.

Gastprovincie 75 jaar vrijheid

Het blauw uitlichten van het provinciehuis markeert ook het einde van de landelijke campagne ’75 jaar vrijheid’, die eind augustus 2019 startte en waar Zuid-Holland als gastprovincie optrad. Een bewogen periode, waarin de coronapandemie liet zien hoe belangrijk onze vrijheid is. Dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Maar iets om te koesteren, herdenken en vieren. De NOS zendt een speciaal programma uit over de jarige VN. De uitzending vanuit het Vredepaleis in Den Haag is vrijdag 23 oktober om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Nacht van de nacht

Op 24 oktober start ook de Nacht van de nacht. Deze avond en nacht dooft een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Een belangrijke campagne die de provincie Zuid-Holland ondersteunt. Daarom gaan op zaterdagavond om 23:00 uur alle lampen van het provinciehuis uit.


De lichten zijn gedoofd vanaf 23.00 uur voor de Nacht van de Nacht.