Zuid-Holland sluit Green Deal: meer lokale producten in overheidsrestaurants

Gepubliceerd op 5 oktober 2020Provincies en het ministerie van LNV hebben de Green Deal ‘Eten uit de Korte Keten’ ondertekend. Daarin spreken ze af in hun restaurants meer gebruik te gaan maken van lokaal geproduceerd voedsel. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra zette haar handtekening namens de provincie Zuid-Holland, waar in de catering al veel gebruik wordt gemaakt van streekproducten.

De deal werd maandag 5 oktober ondertekend tijdens de Nationale Handelsmissie Korte Keten. Het ministerie en de provincies organiseerden deze handelsmissie in eigen land om aandacht te vragen voor streekproducten en korte (voedsel)ketens te stimuleren. Korte ketens verkleinen de afstand tussen stad en platteland, boer en inwoner, en dragen bij aan een eerlijke prijs voor de boer. Boeren kunnen de omslag echter niet alleen maken. Daarvoor hebben ze hulp nodig van overheid en consument. Hiervoor zijn al diverse initiatieven, denk aan de Zuid-Hollandse Voedselfamilies, De Kortste Weg en de Taskforce Korte Ketens, waaraan ook de provincie Zuid-Holland een bijdrage levert.

Met de Green Deal vragen de overheden hier meer aandacht voor en beloven ook zelf hier extra op in te zetten. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Land- en tuinbouw): “Bij de provincie Zuid-Holland doen we al ontzettend veel om de korte keten te stimuleren. In ons restaurant wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van streekproducten, eens in de zoveel tijd is er voor medewerkers een marktkraam waar regionale ondernemers kaas, brood of groenten verkopen. En ook bij evenementen komen de producten zoveel mogelijk van dichtbij. Uiteraard blijven we dat doen, en we willen die kennis ook graag delen. Dat onderstrepen we met deze deal.”