Duurzame energie voor iedereen betaalbaar, hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 7 oktober 2021


Schone energie moet haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. Met het programma ‘inclusieve energietransitie’ ondersteunt de provincie 9 gemeenten bij een brede aanpak om energiearmoede tegen te gaan.

"Een inclusieve energietransitie betekent dat je geen verliezers hebt, dat iedereen mee kan doen en dat iedereen profiteert", vertelt Koen Straver van TNO. In de provinciale podcast ‘De Achtertuin’ vertelt hij samen met Bas Leurs van de provincie Zuid-Holland en Ifor Schrauwen van energiecoöperatie Drechtse Stromen over het programma inclusieve energietransitie. In opdracht van de provincie bracht TNO de energiearmoede in kaart, onderzocht wat gemeenten daar al aan doen en wat de provincie kan doen om hen daarbij te steunen. Bas Leurs van de provincie Zuid-Holland: "Dit onderzoek, plus de lessen en resultaten van eerdere pilots, vormen de basis van onze aanpak. We zijn inmiddels aan de slag met een aantal gemeenten en hun ketenpartners en we wisselen ervaringen uit. Het gaat om een brede aanpak", zegt Leurs. "Hoe kom je nu echt bij de mensen die het lastig hebben, welke dingen houden hen bezig en hoe kun je de energietransitie daaraan koppelen? En kunnen we ze handelingsperspectief geven?"

In de wijk

Ifor Schrauwen is projectleider van Stichting Drechtse Stromen, een energiecoöperatie die middenin de Vogelbuurt in Dordrecht actie onderneemt. Hij ziet mensen die maar 2 keer per week douchen, alles dichtplakken met tape of zelfs de kachel uit zetten om energie te besparen. Met steun van de provincie ontwikkelde Drechtse stromen onder meer een cursus voor professionals bij ketenpartners die zich bijvoorbeeld bezighouden met welzijnswerk om energiearmoede te herkennen. Zij kunnen weer doorverwijzen naar een energiecoach van Drechtse Stromen om te kijken welke besparings-en isolatiemogelijkheden er zijn. "Er moet nog ontzettend veel gebeuren", zegt Schrauwen. "Wat wij hier doen is een goed begin, zodat mensen er mee bezig gaan en erover praten. Ik doe dit persoonlijk ook om een beweging op gang te helpen. Het moet beginnen bij deze mensen. Het is een kans voor de partijen die dit moeten aanpakken om op een plek als hier te beginnen om in ieder geval de energiekloof en de armoedekloof kleiner te maken."

Grote schaal

Het programma heeft al resultaten opgeleverd: het concept heeft er onder andere voor gezorgd dat het voor huurders met een smallere beurs ook mogelijk wordt om te profiteren van zonnepanelen. Daarnaast zijn er opleidingen voor energiecoaches opgezet en vinden er samenwerkingen plaats tussen woningbouwcorporaties en welzijnsorganisaties. Koen Straver van TNO: "In dit programma komen veel verschillende soorten kennis en ervaringen samen, er zijn meerdere gemeenten waar je mee samenwerkt. Zuid-Holland is de eerste plek waar dit op deze schaal wordt aangepakt."

Wil je meer weten, luister dan naar de podcast Schone energie voor iedereen. Hoe maken we dat haalbaar en betaalbaar? of bekijk het onderzoek en voorbeelden van de pilots.