Puzzel gelegd voor bouw duurzame entree met fietsenstalling station Dordrecht

Gepubliceerd op 28 oktober 2021


Aan de parkzijde van station Dordrecht kan volgend jaar worden gestart met de bouw van een nieuwe stationsentree met een fietsenstalling van 2 verdiepingen. Om dit moment te vieren legden Helga Cuijpers, regiodirecteur bij ProRail, wethouder Rik van der Linden en gedeputeerde Frederik Zevenbergen letterlijk de puzzelstukken in elkaar.

De nieuwe stationsentree biedt straks plaats aan 2.011 fietsen, verdeeld over 2 verdiepingen. Op de begane grond kunnen treinreizigers in, uit en overstappen. Ook komen hier fietskluizen en stallingsplaatsen voor brommers en bak- en kratfietsen. Op de tweede laag komt stallingsruimte voor ruim 1.700 fietsen. “Steeds meer mensen ontdekken dat de combinatie OV en fiets een heel aantrekkelijke, gezonde én duurzame manier van reizen is,” aldus Frederik Zevenbergen. “Daarom investeren wij in het fors uitbreiden van het aantal fietsenstallingen bij stations, in heel Zuid-Holland. Ik ben dan ook heel blij met deze uitbreiding bij station Dordrecht!”

Uitnodigend en duurzaam ontwerp

De nieuwe stalling krijgt een open en uitnodigende uitstraling. Je hoeft niet lang te zoeken naar een plek voor je fiets. Een systeem zorgt ervoor dat je in één oogopslag de vrije plekken ziet. “We gaan de nieuwe entree bouwen met circulaire materialen en er komen zonnecellen op het dak voor de energievoorziening. Zo zorgen we voor een toekomstbestendige en duurzame oplossing,” vertelt Helga Cuijpers enthousiast.

Eerste stap in ontwikkeling Spoorzone

De nieuwe fietsenstalling is de eerste stap in de totale gebiedsontwikkeling die de gemeente Dordrecht voor de Spoorzone voor ogen heeft. Rik van der Linden: “Het is het startsein voor een complete facelift van dit gebied. We maken het Weizigtpark nog mooier. We verbeteren de wegen, fiets- en wandelpaden en zorgen zo voor een snelle en prettige verbinding van en naar het station, met straks studenten- en jongerenhuisvesting om de hoek. De nu nog rommelige achterkant maakt plaats voor een prachtige parkzijde van station Dordrecht."

Start bouw in 2022

De aanbesteding voor de aannemer die de bouw kan uitvoeren, gaat binnenkort van start. Het streven is om in het derde kwartaal van 2022 te kunnen starten met de bouw.
Het project is een cofinanciering tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Dordrecht, Drechtsteden en de provincie Zuid-Holland.


Op de foto van links naar rechts: Helga Cuijpers, Rik van der Linden en Frederik Zevenbergen.