Westelijke fietsenstalling bij station Gouda geopend

Gepubliceerd op 29 oktober 2021


Na een bouwperiode van minder dan 7 maanden is de nieuwe, westelijke fietsenstalling bij station Gouda met ruimte voor ongeveer 600 fietsen, vandaag geopend. In totaal worden er 3.150 nieuwe stallingen gerealiseerd. Het stationsgebied van Gouda wordt zo weer het visitekaartje van de stad. Het gebied wordt flink aantrekkelijker voor fietsers en OV-reizigers.

Nadat in februari van dit jaar al de oostelijke stalling werd geopend, is nu ook de westelijke stalling opgeleverd en in gebruik genomen. Daarmee zijn 2 van de 3 nieuwe fietsenstallingen gereed, samen goed voor zo’n 2.000 fietsparkeerplekken. Er wordt nog gewerkt aan de ondergrondse fietsenstalling onder het stationsgebouw. In april 2022 zijn alle 3 de fietsenstallingen aan de zuidkant van station Gouda klaar en zijn er 3.150 nieuwe stallingen gerealiseerd.

Overstappen van de fiets op het OV

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: “Om op een prettige manier van deur tot deur te reizen vindt de provincie het belangrijk dat reizigers een keuze kunnen maken tussen verschillende vervoermiddelen, waaronder de fiets en het OV. Zo’n 65% van de reizigers die hier op de trein stapt, komt met de fiets. Met deze extra fietsenstallingen wordt het niet alleen prettiger voor deze overstappers, het hele gebied knapt ervan op waardoor Gouda weer de stadsentree krijgt die het verdient.”

Westelijke stalling

Stallen in deze fietsenstallingen is gratis. Het dynamische systeem bij de ingang laat zien hoeveel plekken er nog vrij zijn. Er is ruimte voor zo’n 500 reguliere fietsplekken. De andere 100 plekken zijn gereserveerd voor kratfietsen, bakfietsen en bromfietsen.

Stationsplein

Naast de bouw van fietsenstallingen, waardoor de wirwar van fietsen op het stationsplein verdwijnt, krijgt het hele stationsplein van Gouda een flinke upgrade. Het busstation is vernieuwd en veiliger gemaakt, er komt een prettige looproute richting de binnenstad van Gouda en ook het stationsgebouw wordt vernieuwd. Al met al ontstaat hiermee een waardige stadsentree en een fijne plek om op- of over te stappen.