Provincie Zuid-Holland heeft de minister een geactualiseerde ambitie aangeboden om de woningbouw in Zuid-Holland te versnellen. De komende maanden wordt deze inzet samen met het Rijk en Zuid-Hollandse partners uitgewerkt in regionale realisatieagenda’s.
Anne Koning: “De weerbarstige praktijk waarin de woningbouwopgave zich bevindt vraagt om creativiteit, volharding en scherpe gesprekken om doorbraken te realiseren. Dat vraagt om aanpassingsvermogen en het continu actueel houden van de inzet en ambitie. De geactualiseerde inzet bieden we aan in de wetenschap dat deze de komende jaren vaker geactualiseerd moet worden en dat wij hierover met het Rijk en onze partners een continu gesprek willen blijven voeren om huidige en mogelijk nieuwe knelpunten te tackelen en een (t)huis voor iedereen te bieden.”
Grote ambitie
Provincie Zuid-Holland heeft als ambitie om samen met het Rijk, gemeenten, corporaties, huurdersorganisaties, bouwers, ontwikkelaars, waterschappen, netbeheerders en drinkwaterbedrijven vanaf 2022 tot en met 2030 235.460 woningen bruto in Zuid-Holland te realiseren. Dat is een enorme opgave. Ruim 26% van de landelijke woningbouwopgave en een toename van 14% van de huidige woningvoorraad in Zuid-Holland.
Anne Koning: “Er zijn plannen genoeg om de gevraagde aantallen te halen. Maar laten we ons daar niet op blindstaren. Het gaat om de uitvoering. En daar knelt het. We hebben het Rijk gevraagd om voldoende middelen en sturing voor meer sociale en betaalbare woningen. Daarnaast is inzet vanuit het Rijk nodig op onder andere mobiliteit en infrastructuur, aanpak regelgeving voor stikstof en geluid, beperken schaarste van middelen en menskracht en stijgende bouwkosten. Het Rijk geeft beperkt inzicht, c.q. kan beperkt inzicht geven in het daadwerkelijk aanpakken en invullen van de noodzakelijke randvoorwaarden om de woningbouw te versnellen. Met de geactualiseerde inzet geven wij aan dat de uiteindelijke bouw echt mede afhangt van de maatregelen die het Rijk inzet. Uiteraard zit onze ambitie nadrukkelijk op de bovenkant qua aantallen. Wij stropen de mouwen op en vragen dat ook van het Rijk en al onze partners. Samen moeten we de problemen fixen om de broodnodige woningen te realiseren.”
Reality checks
Om recht te doen aan de roep om realisme van Provinciale Staten en onze partners op basis van de reality-checks hanteren wij naast de ambitie van 235.400 woningen een praktijkaantal van 103.500 woningen. Het daadwerkelijke aantal is namelijk afhankelijk van de hieronder genoemde kritische succesfactoren en een aantal belemmeringen die nader in kaart zijn gebracht.
Zo krijgen in Zuid-Holland zo’n 50.000 woningen te maken met de kritische succesfactor geluid. Qua mobiliteit zou het ontbreken van duidelijkheid vanuit het Rijk over mobiliteitsinvesteringen bij de Oude Lijn leiden tot een verwachte afname van minimaal 56.000 woningen in Zuid-Holland tot 2030 en minimaal ca. 20.000 in het daaropvolgende decennium. Uit onderzoek, in Rijksopdracht uitgevoerd, is gebleken dat in Zuid-Holland 145.000 woningen te maken kunnen krijgen met de stikstofproblematiek. Wij houden er rekening mee dat in de komende maanden of jaren nu nog onbekende zaken ons pad zullen kruisen.
Randvoorwaarden om woningbouw te versnellen
Het daadwerkelijk realiseren van woningen vraagt heel veel van alle partijen. De reality-checks en de vele overleggen met bouwers, ontwikkelaars, gemeenten, corporaties, huurdersorganisaties, waterschappen, netbeheerders en drinkwaterbedrijven in de afgelopen periode bevestigen dit.
Anne Koning: “Als regio onderschrijven we de ambities van de minister. Het helpt hierbij niet om te fixeren op aantallen, maar we moeten inzetten op het fixen van problemen. Om de ambitie waar te maken is een concrete invulling van gestelde randvoorwaarden noodzakelijk. Daarover gaan we in het proces richting de regionale realisatieagenda’s graag verder in gesprek.”
Kritische succesfactoren vanuit de regio om tot versnelling te komen zijn:
- Voldoende middelen en sturing voor meer sociale en betaalbare woningen
- Mobiliteit en infrastructuur
- Stikstof
- Geluid
- Beperken schaarste van middelen en menskracht en stijgende kosten
- Toekomstbestendige bouw als uitgangspunt (inclusief water en bodem sturend)
- Streven naar complete steden en dorpen
- Aansluiting op nutsvoorzieningen (energie en drinkwater)
- Procedures
- Wegnemen onzekerheid bij marktpartijen over veranderende regelgeving (o.a. aanpassingen huurbeleid en de invoering Omgevingswet) en gerechtelijke uitspraken.
Aantal harde plannen verhoogd
Voor de geactualiseerde inzet heeft de minister een oproep gedaan om waar mogelijk meer bestemmings-, of omgevingsplannen hard te maken. De afgelopen periode is er keihard gewerkt door gemeenten en andere partners om het aantal harde plannen in Zuid-Holland fors op te hogen. Op basis van de meest recente inzichten zitten zo’n 100.000 woningen in harde plannen. De provincie blijft samen met haar partners onverminderd doorwerken aan het verder hard maken van plannen. Samen zetten we de schouders eronder en bouwen aan een (t)huis voor iedereen.

Woningbouw Schiezone