RijnlandRoute: 8 ontwerpers naar volgende fase prijsvraag Wandkunst Torenvlietbrug

Gepubliceerd op 24 juli 2019In samenwerking met de gemeente Oegstgeest schreef de provincie een openbare prijsvraag 'Wandkunst onderdoorgang Torenvlietbrug Oegstgeest' uit om een wandkunstwerk te ontwerpen. Uit 63 inzendingen selecteerde de jury onlangs 8 ontwerpers, die hun ontwerp mogen presenteren.

8 ontwerpers door naar de volgende fase

De jury heeft op basis van een portfolio met bureau-informatie en referentiebeelden uit 63 inzendingen 8 ontwerpers geselecteerd. De ontwerpers zijn: Jeroen Bisscheroux, Milou van Ham, Michiel Kluiters, Gabriel Lester, Sanja Medic, Leonard van Munster, Jan van der Ploeg en Martijn Sandberg. Zij mogen in september een presentatie houden voor de jury, die daarna 4 ontwerpers vraagt om een schetsontwerp te maken voor het wandkunstwerk.

Waarom een prijsvraag?

De Torenvlietbrug ligt over de Oude Rijn in 2 gemeenten: de oostoever in Oegstgeest en de westoever in Katwijk. Het maaiveld onder beide oevers wordt bij de werkzaamheden aan de Tjalmaweg opnieuw ingericht en voor publiek toegankelijk gemaakt. De provincie wil de Rijnoevers beleefbaar en bereikbaar maken en als aantrekkelijk verblijfsgebied inrichten. De prijsvraag betreft kunst op een nieuwe verticale wand langs een nieuw voetpad onder de Torenvlietbrug aan de zijde van Oegstgeest. Voor de Katwijkse oever wordt een onderdoorgang met een talud gerealiseerd.

Tentoonstelling

De provincie is voornemens om samen met de gemeente Oegstgeest eind 2019 een tentoonstelling te organiseren, waar de geldige inzendingen worden gepresenteerd. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen reacties geven, die worden meegenomen in de definitieve beslissing van de jury.

Jury

De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Jan Nieuwenhuis, wethouder gemeente Oegstgeest.

Meer informatie prijsvraag

De prijsvraag wordt georganiseerd in samenwerking met Architectuur Lokaal. Meer informatie over de prijsvraag, het reglement en de vakjury vindt u op de website van Architectuur Lokaal.

Meer informatie RijnlandRoute

De Torenvlietbrug wordt aangepast in het kader van de aanpassingen aan de N206 Ir. G. Tjalmaweg, onderdeel van de RijnlandRoute. De RijnlandRoute is een nieuwe weg tussen Katwijk, via de A44, en de A4 bij Leiden. De weg lost huidige knelpunten op en draagt bij aan een betere doorstroming in de regio Holland Rijnland, met name rond Leiden en Katwijk.

Meer informatie over de RijnlandRoute en de Tjalmaweg staat op http://www.rijnlandroute.nl/. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief van het project.


In het kader van de aanpassingen aan de N206 Ir. G. Tjalmaweg, onderdeel van de RijnlandRoute, wordt de bestaande Torenvlietbrug over de Oude Rijn aangepast. Voor de onderdoorgang in Oegstgeest wordt gevraagd om een doorlopende kunsttoepassing op de wand die passanten een aantrekkelijke en verrassende omgeving biedt.

Volg @zuid_holland op Twitter