Begint de waterstofrevolutie op Goeree-Overflakkee?

Gepubliceerd op 12 september 2019


Goeree Overflakkee wil in 2020 energieneutraal zijn. Daarbij zet het eiland onder andere in op waterstof. De provincie is een van de partners in het waterstofconvenant H2GO.

Onder de titel ‘Energy-Island’ ligt Goeree Overflakkee op koers om in 2020 energieneutraal te zijn. De ontwikkelingen gaan snel: deze week werd in Stad aan het Haringvliet het eerste huis geopend dat verwarmd wordt met waterstof.

Aardgasnet bruikbaar voor waterstof

Ook verscheen deze week een onderzoek van netbeheerder Stedin en onderzoeksinstituut Kiwa waaruit blijkt dat het mogelijk is om het bestaande aardgasnet van Stad aan het Haringvliet te gebruiken voor waterstof. 'Stad', zoals de bewoners hun woonplaats zelf noemen, is een uniek project omdat bewoners hier zelf als eerste het initiatief namen. Samen met bedrijven wordt onderzocht of het mogelijk is al in 2025 te stoppen met aardgas.

Masterclass

Stedin is net als de provincie partner in het waterstofconvenant H2GO. Tineke Keuzenkamp, programma-manager H2GO: “Goeree is hard op weg om een belangrijke groene waterstof demonstratietuin te worden voor Zuid-Holland en Nederland. Dankzij het enthousiasme en de inzet van Goeree-Overflakkee hebben we de mogelijkheid om voor Nederland hele waardevolle kennis en ervaring op te doen. Daar willen we iedereen bij betrekken. Daarom organiseren de provincie en de gemeente Goeree morgen tijdens het Prinsjesfestival een masterclass voor stakeholders vanuit het rijk.”