Eerste zonnestroominstallatie voor sociale huurwoningen van start in Leiderdorp

Gepubliceerd op 16 september 2020


Huurders kunnen voor het eerst zonder inleg vooraf profiteren van zonnestroom. Gedeputeerde Berend Potjer opende 16 september de eerste sociale zonnestroominstallatie.

Berend Potjer, gedeputeerde energie, opende de sociale zonnestroominstallatie samen met huurders van Rijnhart wonen.

Potjer: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen met de energietransitie. Het was voor huurders nog niet mogelijk om deel te nemen aan zonnestroom zonder vooraf geld in te leggen. Voor veel mensen is zo’n bedrag vooraf een hoge drempel. Daarom hebben we geholpen om deze nieuwe coöperatie én nieuwe manier van werken mogelijk te maken. Nu kunnen mensen via hun maandelijkse energierekening profiteren van de opbrengst van zonnestroom en de belastingvoordelen. Rijnhart wonen bijt nu het spits af, ik hoop dat meer woningbouwcoöperaties volgen!”

Het project is een samenwerking tussen Delen Duurzame Energie, woningcoöperatie Rijnhart Wonen, zonnepanelenspecialist Bluehome, duurzame energieleverancier Greenchoice, met ondersteuning van Provincie Zuid-Holland.

Chrétien Mommers, directeur-bestuurder Rijnhart Wonen: “Het voordeel voor onze huurders is dat de maandelijkse energierekening direct lager wordt, en daarmee de maandlasten. Met deze sociale zonnestroominstallatie op het dak van het wooncomplex aan de Langendijkdreef kunnen veel huurders gebruik maken van duurzame stroom. De energiecoöperatie mag stroom opwekken voor leden die in hetzelfde of een direct aangrenzend postcodegebied wonen. Doordat er geen financiële inleg vooraf nodig is, verlagen we de drempel voor onze huurders om mee te doen.”

Meer sociale zonnestroominstallaties volgen

Dit gezamenlijke zonnestroomproject in Leiderdorp is de primeur voor sociale huurders. Delen Duurzame Energie richt zich op uitbreiding van sociale zonnestroomprojecten met woningcorporaties in de provincie Zuid-Holland en heel Nederland. Woningcorporaties bezitten een derde van het woningbestand in Nederland, dus hier ligt een grote kans om Nederland duurzamer te maken.