Renovatie provinciehuis officieel van start

Gepubliceerd op 10 september 2020Op een bijzondere manier is het officiële startsein gegeven voor de renovatie en verduurzaming van het hoofdgebouw van het provinciehuis. Commissaris van de Koning Jaap Smit gaf met een portofoon de opdracht het wapen van de provincie Zuid-Holland, de rode leeuw, symbolisch met een hijskraan van het gebouw te takelen.

Na alle voorbereidingen en onderzoek afgelopen periode is onlangs de omgevingsvergunning verleend en start nu de daadwerkelijke renovatie en verduurzaming van het pand. Een belangrijke mijlpaal voor de provincie, hoofdaannemer Kuijpers en de andere samenwerkende partijen. Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk er een grote happening van te maken. Daarom vond het evenement in klein comité plaats.

Klaar voor de toekomst

Voordat Commissaris van de Koning Jaap Smit de opdracht gaf het wapen op te hijsen, benadrukte hij de ambities die de provincie met het gebouw nastreeft: "Bij de renovatie staan innovatie en duurzaamheid centraal, met hergebruik van materialen en als resultaat een energieneutraal, open, licht en transparant provinciehuis, klaar voor de toekomst. Dat is waar we als provincie voor staan."

Vervolgens toostte gedeputeerde Willy de Zoete met champagne op de stappen die gezet zijn en op de start van de bouw: “Met respect voor dit Zuid-Hollands monument begint vandaag de verbouwing. Het nieuwe gebouw is straks een modern, efficiënt en representatief kantoor voor onze medewerkers, een passende locatie voor onze Provinciale Staten en een inspirerende werkplek voor Gedeputeerde Staten.”

Duurzaam en energieneutraal

Het hoofdgebouw van het provinciehuis van Zuid-Holland, een beschermd stadsgezicht uit de jaren ’60 naar ontwerp van architect Peutz, wordt de komende jaren gerenoveerd en verduurzaamd. Door het renoveren van het hoofdgebouw beschikt de provincie straks over een gebouw dat voldoet aan de eisen van de tijd. De modernisering en de renovatie zullen leiden tot een energieneutraal gebouw.

Het wapen van Zuid-Holland

Het afscheid van het wapen op de gevel van het provinciehuis is tijdelijk. Het is de bedoeling dat deze over twee jaar, als de renovatie is afgerond, weer een plek krijgt op het vernieuwde provinciehuis.

Omroep West maakte er een item van dat werd uitgezonden in het avondnieuws.

Lees meer over de renovatie van het provinciehuis.