Waalbos verrijkt met circulair en energieneutraal bezoekerscentrum

Gepubliceerd op 14 september 2020Het was een langgekoesterde wens. Een bezoekerscentrum voor recreatiegebied Waalbos in gemeente Ridderkerk. En nu staat het er. Circulair gebouwd en bijna volledig energieneutraal.

Het bezoekerscentrum werd op zaterdag 12 september feestelijk geopend door gedeputeerde Anne Koning en wethouder Peter Meij van gemeente Ridderkerk.

Anne Koning: “Het bezoekerscentrum is een prachtige toevoeging aan dit mooie gebied. Het gebouw huisvest drie betrokken stichtingen die zich bezighouden met de recreatie, de educatie en het natuurbeheer in Waalbos. Zo kunnen nog meer inwoners genieten van deze mooie groene oase.”

Bezoekerscentrum

Voor de realisatie van het bezoekerscentrum zochten 3 partijen de samenwerking met elkaar op. De stichting Bezoekerscentrum Waalbos werd opgericht door Stichting Natuurbeheer Waalbos, IJsclub Rijsoord & Omstreken en Stichting de Rijsoordse Molen.

Met het door de provincie beschikbaar gestelde budget staat er nu een toekomstbestendig gebouw. Het centrum is bijna volledig energieneutraal. Zo maakt het gebruik van een warmtepomp, vloerverwarming, balansventilatie en is het goed geïsoleerd. Het jaarverbruik aan elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen.

Daarnaast is de inrichting van het centrum volledig circulair. Het meubilair bestaat uit gebruikte stoelen en tafels. Ook de stenen voor het terras zijn hergebruikt. Ook het groene dak is natuurlijk en volledig recyclebaar.

Veel hulp van vrijwilligers

Om het gebouw binnen het beschikbare budget te realiseren, hebben vrijwilligers grote delen van de afwerking voor hun rekening genomen. Mede door hun hulp staat er nu een mooi en toekomstbestendig bezoekerscentrum dat de 3 samenwerkende stichtingen huisvest.

Waalbos

Natuur- en recreatiegebied Waalbos in gemeente Ridderkerk telt bijna 200 hectare natuur. Het gebied is in 2017 geopend en is een groene oase in een enorm verstedelijkt gebied. Het ligt dicht bij woonwijken waardoor inwoners dicht bij huis kunnen recreëren en van de natuur kunnen genieten. Bezoekers kunnen er wandelen en fietsen. Ook is er in het gebied een natuurijsbaan.