Duurzaam én innovatief je e-bike stallen en opladen - Reacties

Gepubliceerd op 6 september 2021


Je elektrische auto opladen kan al bijna overal. Voor gebruikers van een elektrische fiets is het vaak nog zoeken naar een oplaadpunt. Maar er komen er steeds meer bij! In gemeente Alphen aan den Rijn zijn vandaag twee innovatieve fietsenstallingen in gebruik genomen.

De stallingen zijn te vinden bij station Boskoop en aan de Zegerplas in Alphen aan de Rijn. Wethouder Kees van Velzen en gedeputeerde Frederik Zevenbergen probeerden de stalling in Boskoop als eerste uit.

“Zuid-Holland is een drukke provincie. Voor de leefbaarheid en de economie is het daarom extra belangrijk dat de bereikbaarheid goed is en blijft. De e-bike kan daarin echt het verschil maken. Deze stalling maakt het aantrekkelijker om de e-bike te pakken en bijvoorbeeld te combineren met het openbaar vervoer,” vertelt gedeputeerde Zevenbergen. “Innovaties als deze fietsenstalling kosten tijd en geld. Door het beschikbaar stellen van subsidies ondersteunen we dit soort innovaties die bijdragen aan duurzame mobiliteit.” Deze subsidie is door de gemeenten Alphen aan den Rijn, Lisse, Papendrecht, Rijswijk en Brielle aangevraagd om innovatieve fietsenstallingen te ontwikkelen waar inwoners e-bikes veilig kunnen stallen en opladen.

Stallen en opladen

Bij de innovatieve fietsenstalling kan een elektrische fiets veilig worden gestald. Elke stalling heeft vier rekken met niet te kraken sloten. Met een contactloze pas, zoals een bankpas of OV-chipkaart, wordt het rek geopend en vergrendeld. De stalling heeft daarnaast vier rekken met een beugel om een fiets aan vast te zetten. En terwijl de fiets veilig is gestald, laadt deze gratis op. De stalling wekt zijn eigen energie op met de zonnepanelen op het dak.

Leren en verbeteren

Een eerste prototype is vorig jaar al geplaatst in Alphen aan den Rijn bij Ecopark de Limes.

Met de ervaringen die hiermee zijn opgedaan is het ontwerp verder verbeterd. In Brielle en Papendrecht zijn de afgelopen tijd definitieve versies van de stalling geplaatst. En nu ook in de gemeente Alphen aan den Rijn. In totaal komen er in ieder geval tien stallingen in Zuid-Holland.