Gedeputeerde Zevenbergen ambassadeur Maak Een Punt Van Nul

Gepubliceerd op 3 september 2021


September is de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Daarom bracht gedeputeerde Zevenbergen (Verkeer & Vervoer) een bezoek aan de locatie Hof van Delft van het Christelijk Lyceum Delft waar leerlingen afspraken maakten over hun eigen verkeersveilige gedrag. Als ‘nieuwe’ gedeputeerde werd de gedeputeerde ambassadeur van Maak Een Punt Van Nul en maakte ook een afspraak: er alles aan doen om in Zuid-Holland te komen tot nul vermijdbare verkeersslachtoffers.

Scholieren zijn kwetsbaar in het verkeer en na de zomervakantie is er een piek in de aantallen slachtoffers in de leeftijd van 10 tot en met 14 jaar. Het is dus belangrijk om in deze periode zowel bij kinderen, jongeren en hun ouders zelf als bij medeweggebruikers en andere betrokkenen aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid. Het gaat hierbij om infrastructuur en om gedrag. Daarom vinden er in de hele maand september, de Maand van de Veilige Schoolomgeving, in veel gemeenten activiteiten plaats.

Heldere afspraken over verkeersveiligheid

Op het Christelijk Lyceum Delft bezocht gedeputeerde Zevenbergen een les van TeamAlert, een jongerenorganisatie die het verkeersveilig gedrag onder de aandacht brengt. Na een interactieve les waarin de leerlingen op allerlei manieren ervaren wat de verkeersveiligheid kan beïnvloeden, maken zij afspraken over hun eigen gedrag in het verkeer.

Gedeputeerde Zevenbergen sloot hierop aan door zelf ook een afspraak te maken: “Ik wil er alles aan doen om in de provincie te komen tot nul vermijdbare verkeersslachtoffers. Bijvoorbeeld door de provinciale wegen en fietspaden veiliger te blijven maken en samen te werken en kennis te delen met andere organisaties. Maar ook door als werkgever ervoor te zorgen dat provincieambtenaren als zij voor werk of woon-werkverkeer de weg op gaan, dit zo veilig mogelijk doen.”

Maak Een Punt Van Nul

Deze belofte maakte de gedeputeerde als kersverse ambassadeur van Maak Een Punt Van Nul. Deze aanpak is een initiatief van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH). Verkeersveilig gedrag moet de norm worden in Zuid-Holland, zodat iedereen elke dag veilig thuis komt. De campagne en haar ambassadeurs roepen iedereen op een punt te maken van nul. Nul staat hierbij voor nul verkeersslachtoffers.