Donderdag 21 september organiseerden Planet B.io, InnovationQuarter, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de provincie Zuid-Holland het Protein Port Event, in het provinciehuis in Den Haag. Met een mooie opkomst van zeer diverse deelnemers binnen het netwerk van eiwittransitie, werd het een boeiende en productieve middag die het netwerk verder versterkt heeft.
Vertrouwen in de toekomst
Na een welkom door Cindy Gerhardt (Planet B.io) volgden introducties van bedrijven over successen en uitdagingen in de alternatieve eiwitindustrie. Presentaties over de ambities en langetermijndoelstellingen van het Protein Port netwerk, over het regionaal perspectief en over financieringsmogelijkheden gaven meer inzicht in de ambities. Een SWOT-analyse over de belangrijkste bouwstenen van het ecosysteem van alternatieve eiwitten maakte het overzicht van kansen en uitdagingen compleet.
Tijdens breakouts discussieerden de deelnemers over thema’s als financiering, onderzoekssamenwerking, gezamenlijke faciliteiten, wet- en regelgeving, human capital, commercialisering en marktacceptatie. Per thema werkten deelnemers aan concrete programma’s. Na afloop spraken zijn het vertrouwen uit in de toekomst van Protein Port en haar rol in de eiwittransitie.
Kansen verzilveren
Zuid-Holland wil de bedrijven in de regio faciliteren om de volgende stappen te zetten. De Biotech Campus Delft met nieuwe bedrijven die onderzoek doen naar eiwitten uit zeewier, bieden Zuid-Holland een unieke positie om de eiwittransitie te versnellen. De economische voordelen gaan gepaard met de aanpak van uitdagingen, zoals oplossingen voor het klimaat, stikstof en een circulaire economie. Bedrijven, kennisinstellingen en de publieke sector werken hier samen aan.
Duurzame alternatieven
De urgentie om over te stappen op duurzame eiwitalternatieven is groter dan ooit. Onze wereldwijde voedingsindustrie veroorzaakt aanzienlijke schade aan het milieu. Na de energiesector stoot deze industrie de meeste broeikasgassen uit. Bijna de helft van de milieu-impact van de sector wordt toegeschreven aan de veehouderij. Verrassend genoeg blijft de consumptie van dierlijke eiwitten wereldwijd stijgen, ondanks dit bewustzijn.
Deze uitdaging vereist onmiddellijke actie, omdat het verder gaat dan alleen een keuze. Het is een noodzaak. Nu de wereldbevolking gestaag toeneemt, is de vraag naar eiwitten die zowel voldoende als milieuvriendelijk zijn een topprioriteit. Dit brengt een radicale verschuiving met zich mee van afhankelijkheid van dierlijke eiwitten naar het enorme (economische) potentieel van plantaardige en alternatieve bronnen. Deze beweging, die de 'eiwittransitie' wordt genoemd, heeft geleid tot een golf van wereldwijde inspanningen. Dit varieert van onderzoek en ontwikkeling tot ondernemerschap en aanzienlijke investeringen.
Missie en ambities van Protein Port
De partners binnen het netwerk kwamen voor de derde keer bijeen. In de eerste 2 bijeenkomsten (in 2022) zijn de gezamenlijke uitdagingen in kaart gebracht. Op 21 september zijn keuzes gemaakt en acties geformuleerd voor de komende jaren. Er is duidelijk behoefte aan een netwerk dat deze sector kan vertegenwoordigen en kan helpen bij de eiwittransitie. Denk aan certificering van microalgen, knellende wet- en regelgeving of de beschikbaarheid van opschalingsfaciliteiten. De aanwezige partijen hebben zich gecommitteerd aan deze opgaven. De eerstvolgende bijeenkomst zal zijn op 7 november tijdens het ImpactFest. Dan zal het werkplan worden gepresenteerd en kan het Protein Port van start gaan.
Jouw rol in de Protein Port Community
Wil jij:
- deel uitmaken van Protein Port?
- weten wat jouw rol zou kunnen zijn?
- meer informatie ontvangen?
- uitgenodigd worden voor een volgend event?
Neem dan contact op met Alma Balesic: a.balesic@pzh.nl