Nieuwsbrief 14 maart 2019

Headerbanner nieuwsbrief Zicht op Zuid-Holland
Nieuwsbrief 14 maart 2019

Wij werken aan slim ruimtegebruik, innovatieve economie, schone energie, een aantrekkelijke leefomgeving en de best bereikbare provincie. Zo maken we samen Zuid-Holland slimmer, schoner en sterker.

Nieuwe koplopers gezocht voor proef duurzame binnenvaart

Afbeelding schepen bij nieuwsbericht CLINSH

De projectpartners van CLean INland SHipping (CLINSH) zijn op zoek naar binnenvaartschippers of reders die willen investeren in de verduurzaming van hun schip of vloot.

Commissaris van de Koning zoekt stemdate Provinciale Statenverkiezingen

Jaap Smit voor het provinciehuis in Den Haag

Woensdag 20 maart zal hij 3 inwoners van Zuid-Holland die voor het eerst gaan stemmen ophalen om samen naar de stembus te gaan. Via een actie op Twitter, Facebook en Instagram maakt iedereen kans op een zogeheten stemdate. Doe jij mee?

Zuid-Holland biedt boerenlandvogels de ruimte

kievit_1

Zuid-Holland is medeondertekenaar van het Actieplan Boerenlandvogels 2019-2027. Het plan bevat maatregelen om akker- en weidevogels meer voor hen geschikte ruimte te bieden.

’s Werelds eerste energieopwekkende busbaan

Opening SolaRoad

In de busbaan langs de Groene Kruisweg (N218) in Spijkenisse en in de gemeente Haarlemmermeer is in totaal 150 meter zonnewegdek in gebruik genomen.

Nieuwe entree Werelderfgoed Kinderdijk

entreezonekinderdijk-ceesvdwal

Gedeputeerde Han Weber hees op 13 maart 2019 in Kinderdijk het laatste deel van een voetgangersbrug naar de nieuwe entreezone op zijn plek.

Meer ruimte voor Zuid-Hollandse innovaties

Afbeelding bij meer ruimte voor Zuid-Hollandse Innovatie

Provincie Zuid-Holland biedt meer innovatieve projecten de kans om gebruik te maken van de regeling cofinanciering EFRO Zuid-Holland.

Leidse stadsbussen volledig elektrisch

Afbeelding bij nieuwsbericht Leidse stadsbussen volledig elektrisch

De provincie Zuid-Holland, Leiden en Arriva werken samen aan schoon openbaar vervoer. Met een gezamenlijke druk op de knop van de laadpaal startte officieel de elektrificering van het Leidse stadsbussennet.

Gemeente Noordwijk enthousiast van start

werkbezoek_gedeputeerde_baljeu_aan_noordwijk_1

Gedeputeerde Baljeu is werkbezoek geweest in de nieuwe gemeente Noordwijk. Er is gesproken over de verschillende mogelijkheden om inwoners te betrekken bij beleids- en besluitvorming van de gemeente.

“Stuur voor duurzame binnenvaart op resultaten, niet op certificaten”

port-of-antwerp

Een duurzame binnenvaart ligt binnen handbereik, maar dit vraagt wel een andere benadering door havens, vervoerders en verladers. In plaats van te sturen op certificaten voor bepaalde motoren en milieusystemen, zouden zij moeten kijken naar de werkelijk geboekte milieuwinst door een schipper.

De drukke A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda wordt sneller verbreed

Afbeelding bij bekendmaking A20 op de schop

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft bekend gemaakt dat de drukke A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda op de schop gaat. De weg wordt verbreed en in de richting van Utrecht krijgt de snelweg die bij het Gouweaquaduct overgaat in de A12 een extra rijstrook.

Eerste R-nethalte in Katwijk geopend

afbeelding-openingshandeling-halte-duinvallei

De allereerste R-nethalte in Katwijk, halte Duinvallei, is een feit. De opening van de halte langs de N206 ter hoogte van de Molentuinweg is het startsein van de realisatie van nog eens 12 R-nethaltes in de gemeente.

Wat gebeurde er voordat het nieuws was?

foto_bij_nieuwsbericht_oberon

Als lezer of als journalist in 1 oogopslag zien welke politieke stukken er ten grondslag liggen aan een lokaal of regionaal nieuwsbericht? Dat kan nu met de tool 'Voordat het nieuws was'.

Handen ineen voor locatie Mercon Kloos

Ondertekening Whoonappart

Dijkversterking en gebiedsontwikkeling op de locatie Mercon Kloos in Alblasserdam gaan hand in hand als het ligt aan de 4 partijen die de intentieovereenkomst hebben ondertekend. Ontwikkelaar Whoonapart heeft plannen om het gebied te herontwikkelen.

Veel plastic afval in Oude Rijn

Plastic afval

De schepsessies in de rivier hebben 5 m3 afval opgeleverd. Na sortering van het afval is gebleken dat er een aanzienlijk aandeel plastic aanwezig is. De Jutters Katwijk en Hoogheemraadschap Rijnland hebben de resultaten gedeeld met onder andere gedeputeerde Rik Janssen.

Ondernemer van het jaar: internationaal toonaangevend

20190308_han_weber_novifarm

Kwalitatief hoogwaardige producten en (inter)nationaal toonaangevend. Dat is in een notendop het verhaal van Novifarm in de Hoeksche Waard, in 2017 uitgeroepen tot agrarisch ondernemer van het jaar, en van Nufama op bedrijvenpark Hoeksche Waard.

Samen op weg naar een slimmer bereikbaar Westland

floor_vermeulen_pieter_varekamp_en_hans_horlings_ondertekenen_overeenkomst_n211

Een betere bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid van Westland. Dat is waar de provincie Zuid-Holland samen met de gemeenten Westland en Midden-Delfland aan werkt. De reconstructie van de Veilingroute is in volle gang en binnenkort start de verdubbeling van de N213 bij Naaldwijk.

RijnlandRoute: Rijkswaterstaat en provincie bekrachtigen samenwerking voor nieuwe tunnel

RijnlandRoute persfoto ondertekening overeenkomst

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat en gedeputeerde Floor Vermeulen ondertekenden op 7 maart 2019 samen de overeenkomst voor Weg- en Tunnelbeheer N434, onderdeel van de RijnlandRoute.

Aanvullende verbeteringen Qbuzz gevraagd in concessie DMG

Elektrische bus

De start van de nieuwe concessie DMG op 9 december 2018 is niet vlekkeloos verlopen. De aanpassingen die Qbuzz op verzoek van de provincie inmiddels heeft doorgevoerd, hebben op onderdelen nog niet geleid tot de gewenste verbeteringen.

Waarden in tijden van transitie

07-03-19pzh_29

Wat vinden we van belang om te koesteren in tijden van verandering? Op 7 maart spraken vertegenwoordigers van openbaar bestuur, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties hierover met elkaar in Delft, tijdens de vierde Zuid-Holland-conferentie.

"Schakel versneld over op duurzame waterstof"

Afbeelding Ad van Wijk en Jaap Smit

De provincie krijgt het advies om aardgas versneld te verruilen voor duurzame waterstof. Externe deskundigen onder aanvoering van de Delftse hoogleraar Ad van Wijk onderzochten op verzoek van de provincie de potentie van waterstof.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de afdeling Communicatie van de provincie Zuid-Holland. Wilt u contact met de redactie, dan kan dit via interactievemedia@pzh.nl.

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich uitschrijven. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier inschrijven.

Volg de Provincie Zuid-Holland op: en en Linkedin.