Spanjaardsbrug afgesloten vanaf november 2018

Gepubliceerd op 11 oktober 2018De provincie Zuid-Holland voert groot onderhoud uit aan de Zijlbrug, Spanjaardsbrug en Doesmolenbrug. De werkzaamheden aan de Spanjaardsbrug starten vanaf november 2018.

Tijdens de werkzaamheden is de brug voor al het verkeer afgesloten. Van 5 november tot en met 16 december 2018 kunnen fietsers en voetgangers via een tijdelijke pontonbrug de weg vervolgen. Het autoverkeer wordt omgeleid via de Zijlbrug (Willem de Zwijgerlaan/Oude Spoorbaan).

Groot onderhoud

Onderhoud aan de Spanjaardsbrug is nodig, zodat de brug de komende jaren weer veilig is. Hiervoor zal het beweegbare deel van de brug (de val en het balans) verplaatst worden naar een externe locatie. De val en het balans worden van 5 tot en met 6 november 2018 uitgehesen en weggevaren en van 14 december tot en met 15 december 2018 weer teruggeplaatst.

Autoverkeer

Vanaf 5 november is de brug volledig afgesloten voor het autoverkeer. Het autoverkeer wordt omgeleid via de Zijlbrug (Willem de Zwijgerlaan/Oude Spoorbaan).

Fietsers en voetgangers

Fietsers worden in Leiden omgeleid via de Javastraat en Van Heussenstraat, en in Leiderdorp via de Spanjaardslaan. Van 5 november tot en met 16 december 2018 kunnen fietsers en voetgangers via een tijdelijke pontonbrug oversteken. Deze brug ligt ter hoogte van de Bootstraat (Leiden) en de Spanjaardslaan (Leiderdorp).

Openbaar Vervoer

Buslijn 6 tussen Leiden en Leiderdorp rijdt van 5 november tot en met 16 december een andere route. Van Leiden richting Leiderdorp, rijdt de bus vanaf de Zijlsingel over de Lage Rijndijk, Sumatrastraat en Willem de Zwijgerlaan, om vanaf de Engelendaal de normale route te hervatten.

Van Leiderdorp richting Leiden rijdt de bus vanaf Engelendaal over de Willem de Zwijgerlaan en Kooilaan. Vanaf de Herensingel wordt de normale route gereden. Meer informatie vindt u op https://www.arriva.nl/consumenten/over-arriva/nieuws/werkzaamheden-spanjaardsbrug-leiden-gevolgen-voor-lijn-6.htm

Beperkingen scheepvaart

Vanwege het uithijsen en terugplaatsen van het brugdek is de scheepvaart volledig gestremd op 5 en 6 november, en op 14 en 15 december. Tussen 5 november en 16 december wordt de pontonbrug geopend om scheepvaart door te laten. Dit gebeurt om het uur tijdens reguliere bedientijden (zie www.varenzh.nl) .

Werkzaamheden

De brug krijgt een nieuwe verflaag die overeenkomt met de oorspronkelijke kleur. Zo wordt de monumentale waarde zo goed mogelijk behouden. Daarnaast wordt het beweegbare deel van de brug voorzien van een nieuwe deklaag. Volgend jaar wordt de nieuwe technische ruimte naast het brugwachtershuisje gebouwd.


Volg VerkeerZH op Twitter