N470: innovaties en werkzaamheden tussen Pijnacker en Zoetermeer

Gepubliceerd op 17 april 2020Provincie Zuid-Holland en Boskalis Nederland werken aan groot onderhoud en innovaties op de N470 tussen het Tolhekplein in Pijnacker en rotonde Berkelseweg in Zoetermeer.

Vanaf dinsdagavond 28 april tot en met uiterlijk vrijdagochtend 11 juni werkt aannemer Boskalis aan de N470 tussen het Tolhekplein in Pijnacker en de rotonde Berkelseweg in Zoetermeer. Op dit deel loopt de bocht bij het Duoduct Windaassloot naar de verkeerde kant af, waardoor weggebruikers met de auto naar buiten gedrukt worden. Dit wordt tijdens de werkzaamheden aangepakt. Daarnaast worden een aantal innovaties toegepast, zoals een duurzame sedumberm en 2 innovatieve asfaltmengsels.

Werkzaamheden

In de periode tussen 28 april en 11 juni vinden veel werkzaamheden plaats. Op doordeweekse dagen werkt Boskalis tussen 20.00 en 06.00 uur. Met uitzondering van de feestdagen. Tijdens de doordeweekse werkzaamheden is telkens één rijrichting van de N470 afgesloten. Daarnaast is de weg in deze periode ook enkele weekenden afgesloten. De N470 is dan in beide richtingen niet toegankelijk.

In het overzicht hiernaast is aangegeven wanneer en in welke richting de N470 afgesloten zal zijn.

De werkzaamheden zullen ook in de BouwApp worden vermeld. Volg de BouwApp voor actuele updates en eventuele wijzigingen.

Hinder

De werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden aan het Duoduct Windaassloot zijn ingrijpend en tijdrovend. Daarom duren de werkzaamheden op dit traject langer dan op de andere delen van de N470.

Wanneer Boskalis aan de noordbaan werkt is de weg afgesloten vanaf de Berkelseweg in Zoetermeer richting het Tolhekplein in Pijnacker. Wanneer aan de zuidbaan gewerkt wordt, is de weg afgesloten vanaf het Tolhekplein in Pijnacker tot de rotonde Berkelseweg in Zoetermeer.

De doordeweekse werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 en 06.00 uur.

April

 • Van dinsdagavond 28 april tot vrijdagochtend 1 mei wordt ‘s nachts aan de noordbaan gewerkt. De werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 en 06.00 uur.

Mei

 • In het weekend van vrijdagavond 1 mei 20.00 uur tot en met maandagochtend 4 mei 06.00 uur is de N470 in beide richtingen afgesloten.
 • Van woensdagavond 6 mei tot en met zaterdagochtend 9 mei wordt ‘s nachts aan de noordbaan gewerkt. De werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 uur en 06.00 uur.
 • Van zaterdagochtend 9 mei 20.00 uur tot en met maandag ochtend 11 mei 06.00 uur is de N470 in beide richtingen afgesloten. Dit is een reserveweekend, in de BouwApp volgt een update of deze afsluiting door zal gaan.
 • Van maandagavond 11 mei tot en met vrijdagochtend 15 mei wordt ‘s nachts aan de noordbaan gewerkt. De werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 en 06.00 uur.
 • In het weekend van vrijdagavond 15 mei 20.00 uur tot en met maandagochtend 18 mei 06.00 uur is de N470 in beide richtingen afgesloten.
 • Van maandagavond 18 mei tot donderdagochtend 21 mei wordt ‘s nachts aan de zuidbaan van de N470 gewerkt. Werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 en 06.00 uur.
 • Van maandagavond 25 mei tot woensdagochtend 27 mei wordt ‘s nachts aan de zuidbaan gewerkt. Werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 en 06.00 uur.
 • Op woensdagavond 27 mei wordt aan de noordbaan gewerkt. Werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 en 06.00 uur.
 • Op donderdagavond 28 mei wordt aan de zuidbaan gewerkt. Werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 en 06.00 uur.

Juni

 • Van dinsdagavond 2 juni tot vrijdagochtend 5 juni wordt ‘s nachts aan de noordbaan van de N470 gewerkt. De werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 en 06.00 uur.
 • In het weekend van vrijdagavond 5 juni 20.00 uur tot en met maandagochtend 8 juni 06.00 uur is de N470 in beide richtingen afgesloten.
 • Van maandagavond 8 juni tot woensdagochtend 10 juni wordt ‘s nachts aan de noordbaan gewerkt. Werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 en 06.00 uur.
 • Op donderdagavond 11 juni wordt aan de zuidbaan gewerkt. Werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 en 06.00 uur.

Omleiding

Bij een afsluiting van de noordbaan zijn er 2 omleidingsroutes. Een loopt via de Katwijkerlaan, de ander via de Noordeindseweg. Wilt u richting Delft? Volg dan de A12.

Bij een afsluiting van de zuidbaan wordt het verkeer omgeleid via de Oostmeerlaan en de Noordeindseweg. Op de kaarten hiernaast afgebeeld ziet u de omleidingsroutes. Tijdens de weekendafsluitingen kunt u ook van deze routes gebruik maken.

N470 Geeft Energie door innovaties

Aanleg, onderhoud en beheer van wegen zijn een kerntaak van de provincie. Momenteel wordt de volledige 17 kilometer van de N470 van Delft tot aan Zoetermeer onder handen genomen. Doorstroming en veiligheidsbeleving worden naar de laatste inzichten verbeterd. Daarbij wordt het groot onderhoud en het beheer van de weg de komende 12 jaar “CO2-negatief” uitgevoerd door toepassing van allerlei innovaties. Dat betekent dat bij de wegvernieuwing meer CO2 wordt gecompenseerd dan dat er vrijkomt. Daarmee wordt de N470 de meest duurzame weg van Nederland.

Op dit deel van de N470 worden tijdens de werkzaamheden meerdere innovaties geïntroduceerd. Er worden 2 proefvakken asfalt aangebracht, een asfaltmengsel met houtvezels en een asfaltmengsel met 60% hergebruikt asfalt. Ook wordt in de middenberm sedum aangebracht. Dat is een plantensoort dat heel weinig onderhoud nodig heeft en dat bespaart veel CO2.

Als de innovaties op de N470 goed bevallen, kunnen ze op meer plekken in de Provincie worden toegepast.

Coronavirus

Bij infrastructuur- en onderhoudsprojecten gaan de werkzaamheden zoveel mogelijk door, zodat de realisatie van projecten niet of nauwelijks wordt vertraagd. Hierbij houden wij ons aan de landelijke richtlijnen van het kabinet en RIVM en protocollen zoals ‘Samen veilig doorwerken’, dat werd vastgesteld door het ministerie van I&W, BZK, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en diverse andere bouwbranches en vakbonden.

Bij wijzigingen van de RIVM-maatregelen vanuit de Rijksoverheid kunnen de werkzaamheden worden gewijzigd. Wij zullen u hierover tijdig informeren via de BouwApp.


Meer informatie

bouwapp QR

Wilt u op de hoogte blijven van alle afsluitingen, download dan de BouwApp op uw telefoon. Naast de afsluitingen vindt u hier actuele informatie over het project, de werkzaamheden en omleidingen. Eventuele updates over het coronavirus zullen ook in de BouwApp worden gedeeld.

Meer informatie over project N470 Geeft Energie staat op www.n470geeftenergie.nl. U vindt daar ook een uitgebreide lijst met veelgestelde vragen en antwoorden.