Onderhoud aan Hefbrug Waddinxveen in zomer 2021

Gepubliceerd op 9 december 2020


Uit verschillende inspecties blijkt dat extra onderhoud aan de hefbrug Waddinxveen nodig is. De uitvoering voor het onderhoudswerk is gepland vanaf zaterdag 26 juni tot en met zondag 25 juli 2021. Deze periode is gekozen na overleg met verschillende belangenpartijen. Na de werkzaamheden gaat de hefbrug Waddinxveen weer mee tot het groot onderhoud dat gepland staat voor 2024.

Wat moet er gebeuren aan de hefbrug?

Om te zorgen dat de hefbrug weer een tijd mee kan, wordt de verflaag hersteld om de brug te beschermen tegen roest. Ook worden de hijs- en neerhaalkabels vervangen. Daarnaast brengen we een tijdelijk windverband voor de stabiliteit aan. Dit windverband is een stalen constructie die zorgt dat de brug betrouwbaar blijft tot het groot onderhoud. We gebruiken deze periode ook om een aanrijschade aan het beweegbare gedeelte van de brug te repareren. Deze schade is eerder ontstaan door een vrachtwagen.

Wat merkt de omgeving ervan?

De werkzaamheden aan de hefbrug duren maximaal 4 weken. Tijdens deze periode is de hefbrug volledig afgesloten voor wegverkeer. Afhankelijk van de coronamaatregelen kiezen we voor een pont of pontonbrug voor fietsers en voetgangers. Om de hinder voor het vaarwegverkeer op de Gouwe zoveel mogelijk te verminderen, wordt het beweegbare deel van de brug verwijderd. Hierdoor is de hefbrug op vaste tijden toegankelijk voor het vaarwegverkeer. Tijdens het verwijderen en terugplaatsen van het beweegbare deel is de brug gestremd voor het vaarwegverkeer.

Op dit moment zijn de provincie en de aannemer volop bezig met de voorbereiding. Daarom zijn nog niet alle details over de planning, verkeerssituatie, stremmings- en doorvaarttijden en hinder bekend. In het voorjaar van 2021 zal hierover meer bekend zijn. De meest actuele informatie is te vinden op de webpagina www.zuid-holland.nl/hefbruggengouwe.