N470: Bermen absorberen CO2 - Reacties

Gepubliceerd op 20 november 2019In de bermen van de N470 wordt Olivijn aangebracht. Dat is een mineraal dat CO2 opneemt. Tijdens het aanbrengen volgende week zal een deel van de N470 in één rijrichting afgesloten zijn.

De N470 wordt de meest duurzame weg van Nederland vol innovaties. En het is de eerste weg die over de volledige lengte van 17 kilometer CO2-negatief wordt vernieuwd. Langs de bermen wordt Olivijn aangebracht. Olivijn is een mineraal dat CO2 opneemt. Het is de meest voorkomende steensoort ter wereld. Ongeveer 40% van de aardmantel bestaat uit dit natuurlijk materiaal. Olivijn kan per kilogram één kilogram CO2 opnemen.

Het olivijn is vermalen tot kleine steentjes en zal worden aangebracht in de bermen van de N470 tussen het Tolhekplein in Pijnacker en de Berkelseweg in Zoetermeer. Eerst wordt  zand afgegraven, om vervolgens weer te vullen met olivijn.

Werkzaamheden

Van maandagavond 25 november tot en met vrijdagochtend 29 november tussen 20.00 en 06.00 uur werkt aannemer Boskalis aan de middenberm van de N470 tussen het Tolhekplein in Pijnacker en de Berkelseweg in Zoetermeer om het olivijn aan te brengen.

Op maandagavond 25 november en dinsdagavond 26 november vinden werkzaamheden op de zuidbaan van de N470 plaats tussen het Tolhekplein en de Berkelseweg in Zoetermeer.

Op woensdagavond 27 november en donderdagavond 28 november wordt op de noordbaan van de N470 gewerkt tussen de Berkelseweg in Zoetermeer en het Tolhekplein.

Overdag is de weg gewoon open en ´s nachts is de weg in één richting afgesloten tussen het Tolhekplein en de Berkelseweg in Zoetermeer.

Hinder

Om vanuit Pijnacker in Zoetermeer te komen tijdens de afsluiting op maandag- en dinsdagavond, rijdt u via de Klapwijkseweg en de N209, zie figuur 1. Om tijdens de afsluiting op woensdag- en donderdagavond vanuit Zoetermeer in Pijnacker te komen, rijdt u via de A12 en A13, zie de bijgevoegde tekening, figuur 2.

Tijdens deze afsluiting worden ook de verkeerslichten getest. Bij het testen wordt al het verkeer op één rijstrook gebracht. Het blijft mogelijk om alle richtingen op te rijden, wel moet u rekening houden met wat oponthoud. Volg project N470 Geeft Energie in de BouwApp om op de hoogte gehouden te worden welk verkeerslicht getest wordt tijdens deze week.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van alle afsluitingen, download dan de BouwApp op uw telefoon. Naast de afsluitingen vindt u hier ook meer informatie over het project, de werkzaamheden en omleidingen. Deze informatie staat ook op www.n470geeftenergie.nl. U vindt daar ook een uitgebreide lijst met veel gestelde vragen en antwoorden. Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager van Boskalis via de BouwApp of via: .


Volg VerkeerZH op Twitter