N489: Nachtelijke werkzaamheden stilgelegd wegens vleermuizen

Gepubliceerd op 2 oktober 2019De provincie Zuid-Holland voert groot onderhoud uit aan de N489. Tijdens de werkzaamheden zijn vleermuizen waargenomen in het werkgebied tussen de N488 en de Westdijk, waardoor de nachtelijke werkzaamheden per direct worden stilgelegd.

Vleermuizen ontdekt

In voorbereiding op het groot onderhoud is een flora en fauna onderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek zijn geen vleermuizen ontdekt. Toch zijn er tijdens de werkzaamheden aan de N489 tussen de N488 en de Westdijk vleermuizen waargenomen bij een controle van een ecoloog. De vleermuis is een beschermde soort en mag niet gestoord worden. Ze zijn een belemmering voor de werkzaamheden, omdat de bouwlampen die nodig zijn om de werkzaamheden ’s nachts uit te kunnen voeren niet goed zijn voor de vleermuis.

Nachtelijke werkzaamheden uitgesteld

De nachtelijke werkzaamheden aan de N489 vanaf N488 tot aan Van Koetsveldlaan (fase 1) en vanaf kruising Botweg/Smidsweg tot aan kruising Westdijk/Maasdijk (fase 2) zijn stilgelegd. De N489 blijft daarom open voor het verkeer. Het is nog niet bekend wanneer de werkzaamheden weer worden opgepakt.

Weekendwerkzaamheden gaan overdag wel door

De weekendafsluitingen gaan door in aangepaste vorm. In de weekenden wordt er alleen overdag gewerkt. Van zaterdag 5 oktober 07.00 uur tot en met zondag 6 oktober 20.00 uur is de N489 afgesloten voor doorgaand verkeer vanaf de N488 tot aan de Van Koetsveldlaan. Vanaf zaterdag 19 oktober 07.00 uur tot en met zondag 20 oktober 20.00 uur is de N489 afgesloten voor doorgaand verkeer vanaf de kruising Botweg/Smidsweg tot aan de kruising Westdijk/Maasdijk. Het verkeer wordt met gele verkeersborden omgeleid.

Wat gaat er nu verder gebeuren?

De werkzaamheden aan de N489 vanaf de N488 tot aan de kruising Westdijk/Maasdijk (fase 1 en 2) zijn uitgesteld, maar de werkzaamheden aan de N489 vanaf de kruising Westdijk/Maasdijk tot aan de N217 die gepland staan voor fase 3 en 4 gaan door. De vleermuizen zijn namelijk alleen ontdekt in het gebied tussen de N488 en de Westdijk.

Groot onderhoud aan de N489

De provincie Zuid-Holland voert tot medio 2021 groot onderhoud uit aan de N489. Er worden onder andere 2 rotondes aangelegd, kruisingen worden veiliger ingericht en de parallelweg tussen de N488 en de Van Koetsveldlaan wordt verbreed. Ook het fietspad langs de N489 wordt vernieuwd en verbreed. Op de kruisingen wordt openbare verlichting bijgeplaatst en de hele N489 krijgt nieuw (stiller) asfalt.


Volg VerkeerZH op Twitter