Rijk, provincie en gemeente spannen zich in voor Dutch Windwheel

Gepubliceerd op 29 juni 2017Het Rijk, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam gaan zich inspannen om het iconische bouwproject Dutch Windwheel te realiseren, en een geschikte locatie te vinden in Rotterdam. Daartoe hebben minister Kamp van Economische Zaken, gedeputeerde Adri Bom-Lemstra en wethouder Maarten Struijvenberg donderdag 29 juni een zogeheten Green Deal getekend in het World Trade Centre in Rotterdam.

In de Green Deal spreken de 3 overheden uit dat ze zich zullen inspannen om te helpen bij het vormgeven van de haalbaarheidsstudie en ook het vinden van een geschikte locatie. Onder andere de provincie geeft een subsidie van €50.000 voor het werkprogramma.

“De provincie vindt dit een fantastisch project en wil de initiatiefnemers graag faciliteren om het project verder te brengen”, zei Bom-Lemstra bij de ondertekening. “Vandaar dat we Dutch Windwheel vorig jaar al hebben geïntroduceerd bij onze Chinese partners tijdens onze handelsmissie naar China.” Dankzij die missie is onder andere de Beijing Construction Group (een bouwgigant met een omzet van $5 miljard) als potentiële financier aangehaakt.

Internationale blikvanger

Dutch Windwheel is een futuristisch gebouw dat onder meer woningen en een attractie bevat. Het ontwerp omarmt maximaal de mogelijkheden van energieproductie en beleving. Het is ontworpen voor doorgaande innovatie en hergebruik en wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio. De visie van de Dutch Windwheel ging de wereld over: internationale media berichtten massaal over het project, tot aan het Chinese journaal aan toe. Om een zo duurzaam mogelijk gebouw te realiseren, spraken de initiatiefnemers de ambitie uit de Dutch Windwheel uit te rusten met geavanceerde technologische oplossingen, die deels nog (door)ontwikkeld moeten worden.

Nieuw ontwerp

Een groot aantal grote bedrijven in Nederland participeert inmiddels in een consortium voor Dutch Windwheel. De afgelopen maanden is een grote slag gemaakt met het verbeteren van het ontwerp, dat donderdag werd gepresenteerd door een van de initiatiefnemers Duzan Doepel. Het complex kent nog steeds dezelfde functies, inclusief een attractie bestaande uit cabines die de bezoeker naar het hoogste punt van de Dutch Windwheel brengen. In het ontwerp is de constructie geoptimaliseerd en zijn de circulaire principes voor het materiaalgebruik en het klimaat, water- en energiesysteem verder uitgewerkt.


Volg @zuid_holland op Twitter