Provincie Zuid-Holland koopt ‘bushalte’ van de toekomst

Gepubliceerd op 13 september 2018Tijdens het Festival van de Toekomst heeft de provincie Zuid-Holland 3 prototypes van de bushalte 2.0 aangeschaft van startup EVAnet. Dit is een innovatief concept waar pakjes bezorgd kunnen worden en op ieder gewenst moment kunnen worden opgehaald.

EVAnet ontwikkelt modules om functies aan bushaltes toe te kunnen voegen, bijvoorbeeld de zogeheten ‘robotpakketmodule’. Leveranciers kunnen pakketjes en boodschappen hier bezorgen, zodat mensen die op kunnen halen als ze uit de bus stappen. Voordelen zijn behalve meer voorzieningen voor de reiziger, dat de pakketdiensten altijd hun spullen kunnen afleveren, ook als mensen niet thuis zijn. Ook kunnen bezorgers meerdere pakketjes in één keer bezorgen. Deze innovatie zorgt voor minder logistieke kilometers, minder CO2 uitstoot en extra gemak voor consumenten en gebruikers.

Launching customer

EVAnet is een van de startups uit het Startup in Residence programma van de provincie. Hierbij worden startups uitgedaagd om met de provincie innovatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen. Zo werkt de provincie niet alleen aan een slimmer, schoner en sterker Zuid-Holland, maar krijgen ook de startups een duwtje in de rug. Zij krijgen immers de kans hun innovatie in de praktijk te brengen. Zoals EVAnet. De provincie neemt nu 3 bushaltes af voor een pilot. Om de haalbaarheid en het businessmodel van de bushaltes te onderzoeken is een minimum aantal van drie haltes nodig. Op dit moment wordt onderzocht welke locaties het meest geschikt zijn.

Enthousiasme

Er is al veel enthousiasme voor het concept. EVAnet is in de top 10 terecht gekomen van de Accenture Innovation Award Competition en mochten eind augustus aanwezig zijn bij Prins Constantijn en Laurentien bij de Future of Living Executive Round Table.


Afbeelding bushokje EVAnet

Op de foto links Mick Walvisch van EVAnet naast gedeputeerde Adri Bom-Lemstra.

Film EVAnet

Volg @zuid_holland op Twitter