
In 2018 ging het Startup in Residence voor het eerst van start. In totaal kregen schreven 61 startups zich in, hieruit selecteerde de provincie 8 startups. Het eerste Startup in Residence-programma was officieel een feit.
Wat is Startup in Residence?
Resultaten 2018
In 2018 ging Startup in Residence voor het eerst van start. In totaal hebben 61 startups zich aangemeld en hieruit zijn er 8 geselecteerd. Dit leverde mooie resultaten op:
- 100 3D-geprinte bankjes van gerecycled plastic langs provinciale fietspaden
- Eén 3D-geprinte bushalte voor pilotlocatie Rotterdam
- 3 ‘bushaltes van de toekomst’ aangekocht door de provincie
- 100 huishoudens in Alblasserdam meten de luchtkwaliteit in huis
- 10 stadsbussen van Arriva meten luchtkwaliteit in de binnenstad van Leiden
- Plafondplaten uit provinciehuis worden verwerkt tot nieuw meubilair
Studio Rap
Challenge: Ontwerp en ontwikkel een futuristisch bushalte-concept.
Studio RAP ontwerpt de bushalte van de toekomst, deze wordt 3D geprint en is daarmee gemakkelijk aanpasbaar aan de wensen van de opdrachtgever en de locatie. Studio RAP maakt het ontwerp en kan met robots de gewenste halte printen. Allerlei innovaties komen in de halte terug, die geïntegreerd zijn in het design. Tijdens het Festival van de Toekomst zijn drie ontwerpen gepresenteerd via een VR experience. Een pilot locatie is gevonden in Rotterdam.
EVAnet
Challenge: Ontwerp en ontwikkel een futuristisch bushalte-concept.
EVAnet heeft een innovatief concept uitgewerkt voor de bushalte van de toekomst. De bushalte 2.0 maakt voorzieningen beschikbaar zoals het ophalen en retourneren van pakketjes, deelauto ophalen, fiets stallen of een boormachine lenen van een buurman. Tijdens het Festival van de Toekomst heeft de provincie Zuid-Holland drie prototypes van de bushalte 2.0 aangeschaft. EVAnet en de provincie zijn momenteel op zoek naar geschikte pilot locaties.
uHoo
Challenge: Zoek een innovatieve manier om luchtkwaliteitsgegevens samen met burgers te verzamelen.
Met behulp van de zelf ontwikkelde slimme meetsensoren van uHoo krijgen ruim 60 inwoners van Alblasserdam meer inzicht in de kwaliteit van de lucht in hun huis. Gedurende een jaar meten de sensoren stoffen in huis die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid zoals bijvoorbeeld stikstofdioxide en fijnstof. Via een app zijn de meetwaarden op telefoon of tablet zichtbaar. Bij een slechte luchtkwaliteit krijgen de deelnemers tips om de luchtkwaliteit te verbeteren. Bijvoorbeeld meer of juist minder ventileren. Het project maakt mensen bewust van de luchtkwaliteit in hun eigen omgeving en de invloed die zij daar zelf op kunnen hebben. Uniek aan dit experiment is dat de metingen worden gecombineerd met een onderzoek naar de luchtkwaliteit buitenshuis. Daarover is op dit moment nog weinig bekend. Daarom wordt ook een aantal buitenluchtmeters in het dorp geplaatst. Alle meetgegevens bij elkaar leveren informatie op over hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit in Alblasserdam.
Polisens.io
Challenge: Zoek een innovatieve manier om luchtkwaliteitsgegevens samen met burgers te verzamelen.
Polisens.io biedt een monitoringssysteem voor luchtvervuiling voor steden. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van de laatste ontwikkelingen in detectietechnieken en Internet of Things. Door sensoren te installeren op het openbaar vervoer creëert Polisens.io een gedetailleerde locatiegebonden kaart van luchtvervuiling in steden. Door deze data in samenwerking met datascientists van de provincie te combineren met andere databronnen, warmtekaarten, rapporten en aanbevelingen pakken we samen de luchtvervuiling in stedelijke gebieden aan. De stadsbussen van Arriva gaan met ondersteuning van 10 sensoren van Polisens.io de luchtkwaliteit meten in het centrum van Leiden. De sensoren zullen de lucht testen op onder andere fijnstof. Het unieke aan dit project is dat op straatniveau de luchtkwaliteit van een hele stad in kaart gebracht kan worden. Nu worden daarvoor een beperkt aantal meetpunten gebruikt en wordt aan de hand van modellen de rest van de vervuiling in de stad berekend.
10XL
Challenge: Maak een businesscase om een specifieke stroom bedrijfsverspilling van de provincie om te zetten in verkoopbare producten.
10XL heeft een 3D-printer gebouwd waarmee het grote producten tot zes meter lengte uit één stuk print. Met deze printer worden 100 nieuwe fietsbankjes gemaakt van gerecycled plastic afval. De bankjes worden geplaatst in Zuid-Holland, op locaties die door de fietsers zelf zijn gekozen. Maandag 1 oktober 2018 onthulden gedeputeerde Floor Vermeulen, Marga de Jager (directie ANWB) en Douwtje de Vries (hoofd vereniging Fietsersbond) het eerste bankje in Wassenaar, samen met de fietser die deze locatie heeft doorgegeven.
Noorderwind
Challenge: Maak een businesscase om een specifieke stroom bedrijfsverspilling van de provincie om te zetten in verkoopbare producten.
Het team van Noorderwind heeft een methodiek ontwikkeld - de REsprint - waarmee het in 5 dagen afvalstromen in kaart brengt om deze vervolgens te hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. De provincie gaat deze methodiek toepassen bij de verbouwing van het provinciehuis in 2019. Het product “talking towers” wordt gemaakt van plafondplaten uit het provinciehuis. Hier kunnen gasten en medewerkers met elkaar in gesprek en direct hun devices opladen.
Cittamap
Challenge: Ontwikkel een innovatief concept voor onze lege culturele erfgoedsites.
Cittamap ontwikkelt een online applicatie waarmee leegstaand cultureel erfgoed in Zuid-Holland beter in kaart wordt gebracht. De applicatie koppelt informatie over de monumenten aan open data uit de omgeving, bijvoorbeeld over demografie, inkomen, toegankelijkheid, en nog veel meer. Hiermee kan de provincie de leegstand monitoren en de ontwikkeling van passende oplossingen stimuleren. De eerste versie van de applicatie is gelanceerd tijdens het Festival van de Toekomst.
MoNEWment
Challenge: Ontwikkel een innovatief concept voor onze lege culturele erfgoedsites.
MoNEWment is een online platform dat monumenten en mensen bij elkaar brengt. De website fungeert als een netwerk dat consumenten, professionals, innovators en monumenten met elkaar in contact brengt. Er start een traject zodra er een match is gevonden tussen een monument en er genoeg mensen zijn om dit te vullen en te financieren.