
Het Startup in Residence(SiR)-programma is hét samenwerkingsprogramma binnen de overheid met startups. Bij het SiR programma haalt de overheid startups in huis om na te denken over de opgaves van de toekomst.
In 2019 haalde de provincie 10 startups in huis om na te denken over de opgaves van de toekomst. Zoals het bouwen van een circulaire brug, CO2 neutrale wegen, jonge automobilisten veiliger laten rijden en samenwerken op afstand. Maak hieronder kennis met de startups uit 2019 en met welke uitdaging zij aan de slag gingen!
VR-Software

Challenge: Wat zijn nieuwe trainingsmethoden en tools om onze medewerkers 21st century skills aan te leren?
De projecten van de Provincie Zuid-Holland visueel naar binnen halen. Dat heeft het team van VR-Software gerealiseerd met de virtual reality app Edumersive. Edumersive is ontwikkeld om interactieve 360° video’s te maken, geschikt voor trainings- en communicatiedoeleinden. (Nieuwe) medewerkers kunnen met de Edumersive app via hun mobiel of VR-bril zien waar de Provincie Zuid-Holland aan werkt. In de organisatie worden de thema’s interne communicatie, arbeidsmarktcommunicatie en onboarding versterkt door een gebruiker in een project te plaatsen. VR-Software gaat verder als Edumersive. Edumersive zal naast VR ook AR in de app verwerken en VR toegankelijk maken voor iedere organisatie.
Noria

Challenge: Wildcard
Noria heeft een innovatieve techniek ontwikkeld waarmee de provincie plastic/zwerfvuil uit het water kan halen. De systemen kunnen geplaatst worden in rivieren (aan de zijkant of in de bocht), grachten van steden of in de buurt van gemalen. Met het rad van Noria wordt plastic zwerfafval op een milieuvriendelijke en duurzame manier uit het water gehaald. Vervolgens wordt het verwijderde afval kwantitatief (massa) en kwalitatief (soorten) geanalyseerd. Hiermee krijgen we zicht op het plastic zwerfafval dat in de Gouwe drijft. Met deze inzichten zijn we beter in staat om het probleem dichter bij de bron aan te pakken.
Ecogoggle

Challenge: Wildcard
De biodiversiteit van de leefomgeving is veel lager dan gewenst en overheidsinstanties hebben de taak om dit te verbeteren. Maar hoe weten overheidsinstanties wat ze moeten doen om goede beslissingen te maken over biodiversiteit? Ecogoggle verwerkt enorme hoeveelheden groendata uit allerlei bronnen tot ecologische modellen en maakt hiervan interactieve applicaties. Ontwikkelaars en uitvoerders van biodiversiteitsbeleid kunnen daardoor op een data-driven manier effectieve beslissingen maken en resultaten zichtbaar maken. Zo wordt het voor overheidsorganisaties makkelijker om bij te dragen aan een biodiverse leefomgeving.
Blooey

Challenge: Welke nieuwe producten kunnen we maken van reststromen van de provincie Zuid-Holland?
Een circulaire design (afval)bak gemaakt van lokaal metaal afval uit de Provincie Zuid-Holland. Remko Verhaagen van design studio Blooey heeft het ontwerp gemaakt tijdens een heel bijzonder co-creatie proces met reïntegratie werkplaats WIJ 3.0 die de afvalbak ook produceren. Het resultaat van dit ‘Create Beauty Do Good’ project is niet alleen een mooi en duurzaam product dat ons op een meer bewuste manier laat kijken naar (hergebruik van) afval, maar biedt ook nieuwe kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Datacrunch

Challenge: Hoe kunnen we beter weten wat er politiek-bestuurlijk speelt in 52 gemeenten?
Datacrunch is samen met de afdeling bestuur de uitdaging aangegaan om een tool te ontwikkelen dat in kaart brengt wat er speelt binnen de 52 gemeenten op politiek bestuurlijk vlak. Datacrunch verzamelt informatie zoals lokale kranten, politieke partijen en sociale media en analyseert deze op basis van het ontwikkelde algoritme. Dit algoritme selecteert de relevante berichten ('hot topics' en sentimenten) uit al deze data. Deze berichten worden op gemeentelijk en regionaal niveau getoond. Met de tool bespaart de provincie veel tijd, omdat zij niet meer handmatig het nieuws hoeven bij te houden. Ook komen gevoeligheden vroegtijdig in beeld waardoor er beter advies kan worden gegeven.
Geronimo.AI

Challenge: Hoe kunnen we aan de hand van data het optimale onderhoudsmoment van wegen bepalen?
Geronimo.AI heeft een glazen bol om de wegen van de toekomst mee te bekijken. Door gebruik te maken van beschikbare meetgegevens, wordt een tool ontwikkeld die de wegkwaliteit naar de toekomst toe voorspelt. Kunstmatige intelligentie algoritmes vormen hierbij de essentie. De tool ondersteunt onderhoudsplanners bij het plannen van groot onderhoud, zodat doorstroming en veiligheid kunnen worden gegarandeerd en er kosten kunnen worden bespaard. De eerste resultaten zijn al behaald! Door de analyses van Geronimo.AI zullen de metingen van wegkwaliteit in 2020 op een verbeterde manier worden uitgevraagd aan aannemers. Dit maakt de glazen bol weer een stukje transparanter.
SD-Insights

Challenge: Hoe kunnen we jonge automobilisten bewust maken van hun verhoogde risico en veilig rijgedrag stimuleren?
Jonge mannelijke automobilisten, in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, hebben per afgelegde kilometer maar liefst 9 keer meer kans om bij een ongeluk betrokken te raken dan een ervaren bestuurder. SD-Insights biedt een service die jonge automobilisten motiveert veiliger te rijden. Met behulp van technologie in de auto wordt het rijgedrag gemeten. Vervolgens krijgen de jonge automobilisten via een app inzicht in hun rijgedrag en feedback hoe zij dit kunnen verbeteren. Door veilig te rijden, kunnen de jonge automobilisten korting verdienen op hun autoverzekeringspremie. Zo rijden de jongeren veiliger en houden ze ook nog eens meer geld over voor leuke dingen!
RoadEO

Challenge: Hoe kunnen we aan de hand van data het optimale onderhoudsmoment van wegen bepalen?
De provincie Zuid-Holland beheert ongeveer 500 kilometer provinciale wegen. RoadEO gebruikt hoge-resolutiebeelden van diverse satellieten om de kwaliteit van de wegen in de gaten te houden. De metingen die door de satellieten gedaan worden zijn een aanvulling op de fysieke inspecties die met regelmaat plaatsvinden. Door naast deze fysieke inspecties de wegen ook te controleren met satellietgegevens wordt het mogelijk om zwakke plekken veel sneller op te sporen.
StaticAir

Challenge: Wat zijn schaalbare oplossingen om fijnstof, roet en/of andere soorten luchtvervuiling te verminderen?
StaticAir zet zich in voor een fijnstof vrije leef- en werkomgeving. De duurzame fijnstof reductiesystemen van StaticAir vangen fijnstof af in zowel de binnen als buitenomgeving. De bewezen techniek wordt in de provincie Zuid-Holland toegepast in de Thomassentunnel, Rotterdamsebaan en Kiltunnel. In het Startup in Residence project wordt het fijnstof reductiesysteem van StaticAir geïntegreerd in een bestaande geluidswand in Naaldwijk. De N222 bestaat uit twee keer twee rijstroken waar veel zwaar vrachtverkeer langs rijd. Een tracé van 100 meter is ingericht met fijnstof reductiesystemen om de fijnstof en roet langs de verkeersader af te vangen.
AR World

Challenge: WildCard
Grootschalige infraprojecten, stadsontwikkelingsprojecten en natuurinrichtingen zijn niet gemakkelijk op papier of in 2D-beelden te vatten. Met de Augmented Reality visualisaties van AR World kunnen betrokkenen letterlijk ín het ontwerp stappen en de toekomstplannen virtueel zien en beleven. Bovendien biedt tracking van reacties en beweging tijdens deze beleving mogelijkheden om intuïtief feedback te geven en te verzamelen. Met dit project wil de provincie onderzoeken hoe het AR en VR kan inzetten voor meer en betere participatie bij ruimtelijke projecten.