10XL
Uitdaging: afval omzetten in nieuwe producten

10XL is een 3D printing service gefocused op het printen van grote objecten. Alle input materialen zijn van gerecycled plastic. Op deze manier wil 10XL directe toegang bieden tot XL hybride productie voor iedereen, overal op elk moment in een volledig cradle-to-cradle proces. Op deze manier wordt plastic afval gebruikt om nieuwe producten te maken zoals meubels.

Een reusachtige 3D printer

Een printer die objecten kan printen tot 6 meter lang en daarbij afvalplastic uit de oceanen verwerkt. Dat is kort gezegd de vinding van 10XL. Deze grootste 3D printer van Nederland werkt snel dankzij een unieke combinatie van 3D printen en 3D frezen.

Snel en groot printen was tot voor kort niet mogelijk. Printen duurt lang als je dit netjes wilt doen en de meeste printers kunnen maximaal 2 meter aan. Deze ontwerpers ontdekten dat alleen 3D-printen niet efficiënt genoeg was voor grote objecten. Ze besloten 2 technieken te combineren. 10XL print in enkele uren een ruwe vorm in dikke lagen. Een geïntegreerde robot freest vervolgens alles nauwkeurig glad en op maat. 10XL heeft een aantal softwarepakketten aan elkaar geknoopt, aangevuld met eigen ontwikkelingen. Hierdoor hoeft de robot niet extra geprogrammeerd  te worden.

Van plasticsoep tot boot of bank

Gerecycled plastic dat uit zee is gevist is de basis. Glas, hennep of steen versterken het plastic. Na gebruik kan het product weer worden geshred of gesmolten tot nieuwe grondstof. Cradle- to-cradle in optima forma. Zo printen ze bijvoorbeeld een bank gemaakt uit 50 kilo gerecycled materiaal.

Het begon in 2016 met een scheepsbouwer die een modelschip 10x groter wilde. Er volgenden banken voor Gispen en ook het eerste geprinte bootje is een feit. Door de track te verlengen kan het bedrijf in de toekomst nog grotere modellen printen.

Prototype

Tijdens het Festival van de Toekomst presenteert startup 10XL een prototype van een bankje dat gemaakt is van gerecycled plastic. In opdracht van de provincie gaat 10XL op een later moment aan de slag voor meerdere bankjes.

10XL in de media: