Polisens.io
Uitdaging: het meten van de luchtkwaliteit

Polisens.io biedt een monitoringssysteem voor luchtvervuiling voor (smart) cities. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van de laatste ontwikkelingen in detectietechnieken en Internet of Things. Door sensoren te installeren op het openbaar vervoer creëert Polisens.io een gedetailleerde locatiegebonden kaart van luchtvervuiling in steden. Door deze data te combineren met andere databronnen levert zij warmtekaarten, rapporten en aanbevelingen over hoe luchtvervuiling aan te pakken in stedelijke gebieden.

Eerste metingen

De stadsbussen van Arriva gaan in Leiden met sensoren van startup Polisens.io de luchtkwaliteit meten. Dit najaar worden de eerste metingen gedaan op 10 stadsbussen in het centrum. De sensoren testen de lucht op fijnstof en stikstofoxides. Het unieke aan dit project is dat op straatniveau de luchtkwaliteit van een hele stad ‘real-time’ in kaart wordt gebracht met metingen. Nu zijn daarvoor een beperkt aantal meetpunten en wordt aan de hand van modellen de rest van de vervuiling in de stad berekend.
Deze metingen van Polisens.io zijn daarnaast een test voor de provincie om uit te zoeken of deze meetmethode tot bruikbare resultaten leidt.


polisensio