Mbo'ers Leiden aan de slag met energie

Gepubliceerd op 6 december 2017“Het is van belang deze studenten nu snel te gaan klaarstomen voor de toekomst”, zegt Han Weber voorafgaand aan het eerste VanGasLos festival op het MBO Rijnland in Leiden.

Noodzaak

Afgelopen weken waarschuwde Bouwend Nederland en Uneto VNI dat er te weinig technisch personeel wordt opgeleid om de energietransitie soepel te laten verlopen. Er zijn meer technische mbo-studenten nodig. Daarnaast worden de banen een stuk uitdagender voor deze studenten. Zij zullen meer technische kennis moeten hebben van allerlei mogelijkheden en meer advies moeten geven aan hun klanten over de mogelijkheden om van aardgas af te gaan.

De transitie naar aardgasvrij wonen, zoals afgesproken is in het regeerakkoord van 10 oktober 2017, vraagt een enorme werkkracht. In Nederland moeten alle 7 miljoen huishoudens van het aardgas los en overstappen op alternatieven zoals warmtenetten, elektriciteit, aardwarmte en duurzaam gas. Daarvoor zijn veel technisch geschoolde krachten nodig, die geleverd worden door het mbo. Ten eerste omdat zij de werknemers van de toekomst zijn, maar ook omdat hun vaak praktische aanpak en vernieuwende ideeën van grote waarde zijn.

Installatiebedrijf Freek van Os uit de omgeving Leiden zegt daarover: “Wij als installateur zitten te springen om goed opgeleide mensen. We zien het vak veranderen. Deden we vroeger een cv-ketel op hangen, tegenwoordig plaatsen we warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers en alles met slimme regelingen aangesloten op het internet. Ander werk vraagt om een andere monteur, slimme handjes hebben we nodig. Sleutelen en met je hoofd bezig zijn. Een stoer beroep, belangrijker dan een advocaat en bovendien draag je bij aan schonere toekomst. Ons vak verandert voortdurend, op het moment dat je van school komt is veel kennis al verouderd. Daarom is werken en leren zo een mooie combinatie, je staat middenin het vak.”

Van Gas Los in Leiden

Tijdens deze dag gaan de deelnemers, voornamelijk studenten en bedrijven, op een interactieve manier aan de slag in workshops over onder andere energieneutraal bouwen. Ook zal de Leidse wethouder Duurzaamheid Paul Dirkse de studenten bijpraten over de net aangenomen warmtevisie in Leiden. Hierin worden 6 wijken aangewezen die als eerste van aardgas af zullen gaan. Juist deze studenten spelen straks een grote rol in die projecten.

Dit festival wordt georganiseerd door het ministerie van IenW, het MBO Rijnland, de Gemeente Leiden, het programmabureau WKZH en de provincie Zuid-Holland. Zij vinden dat de rol van de mbo-studenten tot nu toe onvoldoende belicht is en nemen het initiatief hier veel meer aandacht aan te gaan geven. Dit festival is de eerste van een reeks. Ook andere steden en mbo-opleidingen zullen hier in het aankomende jaar bij aanhaken.


Volg @zuid_holland op Twitter