Warmetruiendag: dit doen wij, wat doe jij?

Gepubliceerd op 1 februari 2018Verwarm jezelf, niet de wereld. Onder dit motto vindt op vrijdag 2 februari de Warmetruiendag plaats en ook op het provinciehuis doen wij mee: we zetten de verwarming 2 graden lager.

Natuurlijk maakt één dag de verwarming lager nog niet gelijk een enorm verschil, maar alle beetjes helpen en we hopen dat het anderen aan het denken zet. Zowel op het werk als thuis. Wie weet kan de verwarming dan wel vaker wat lager of zijn er nog andere slimme energiebesparende maatregelen die we kunnen doorvoeren op kantoor.

Wat doet de provincie zelf?

  • We zetten groot in op een open warmtenet in Zuid-Holland, in eerste instantie met restwarmte en gaandeweg steeds meer met aardwarmte. Zuid-Holland heeft daarvoor een geschikte bodem er zijn nu 8 geothermie projecten in Zuid-Holland, daar leren we veel en we willen dit aantal verder uitbreiden. Overigens verdient de tuinbouwsector hiervoor een groot compliment voor hun innovatieve instelling!
  • Samen met gemeenten maken we wijkplannen om per gemeente met door ons ontwikkelde hulpmiddelen als warmtekansenkaarten en de zonnewijzer te kijken welke mogelijkheden voor het verwarmen van je woning er zijn in jouw wijk. De gemeente is hierin de trekker.
  • Minister Wiebes heeft grote bedrijven gevraagd zo snel mogelijk van het gas af te gaan. Wij ondersteunen de aanleg van een stoomnetwerk waardoor dat deels mogelijk kan worden. De ontwikkelingen op waterstofgebied op Goeree en ook het hergebruik van CO2 in de tuinbouw en het gebruik van CO2 voor het maken van beton, dragen verder bij aan het verminderen van het Zuid-Hollandse CO2 verbruik.

Dit doen wij, wat doe jij?

Ondanks dat wij als overheid bezig zijn met de grote veranderingen, betekent dat niet dat je thuis niet kunt bijdragen.

Iedereen die nadenkt over zijn of haar gasverbruik kan de verwarming iets lager zetten. Denk als je je keuken vernieuwt aan een inductieplaat in plaats van gasfornuis. Iedereen die bij aanschaf van koelkast of wasmachine een A++ apparaat aanschaft, doet in het klein ook mee. Energie besparen kan iedereen en samen zorgen we ervoor dat de gaskraan in Groningen zo snel mogelijk dicht kan.

Ben je op zoek naar inspiratie, kijk dan eens wat andere Zuid-Hollanders al bijdragen op www.omroepwest.nl/ditdoeik.


Volg @zuid_holland op Twitter