De Groene Club: sportclubs besparen €7.000 op energie

Gepubliceerd op 7 maart 2018De Groene Club maakt eerste resultaten van pilot met 30 sportclubs bekend. De gemiddelde sportclub bespaart wel €7.000 per jaar op de energierekening.

De Groene Club is een initiatief van de KNVB, KNHB en KNLTB samen met de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland om clubs te helpen bij de verduurzaming van hun sportaccommodatie. In deze pilot doen 20 voetbal-, 5 hockey- en 5 tennisclubs mee uit de 3 provincies. Uit de energiescans blijkt dat een club gemiddeld 42.000 kWh elektriciteit en 2.600 m3 gas kan besparen door het nemen van duurzame maatregelen. Alle 5.000 voetbal-, tennis en hockeyclubs in Nederland hebben daarmee een jaarlijks bespaarpotentieel van maar liefst 13 miljoen m3 gas en 210 GWh aan elektriciteit. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik van respectievelijk 8.600 en 60.000 huishoudens.

De belangrijkste resultaten van de energieadviezen zijn terug te vinden in de infographic en werden 8 maart op de vakbeurs Dag van de Sportaccommodaties, bekendgemaakt.

Duurzame maatregelen

De meeste clubs kunnen snel en eenvoudig starten met besparen door de binnenverlichting te vervangen voor LED en bewegingssensoren en tijdschakelaars toe te passen. Veelvoorkomende grote maatregelen zijn LED veld- en baanverlichting, zonnepanelen en zonneboilers voor de verwarming van douchewater. Clubs die alle maatregelen uit het energieadvies nemen verdienen hun investering van €72.500 gemiddeld in 10 jaar terug.

Deelname als club

Benieuwd of uw club ook zoveel geld kan besparen op de energierekening? En wilt u meer weten over het traject? Kijk dan op www.degroeneclub.nl of stuur een mail naar . Naar verwachting kunnen nieuwe clubs vanaf september 2018 deelnemen aan De Groene Club.

Heeft u op voorhand vragen over het initiatief? Of heeft u al stappen gezet naar een duurzame sportaccommodatie? Stuur een mail naar: .


Volg @zuid_holland op Twitter